Razstava bo na ogled do 15. septembra, so sporočili iz Narodnega doma Maribor. Med drugim bodo na ogled kovana umetniška dela priznanega mariborskega umetnostnega kovača Mihaela Krištofa in njegovih učencev, Andreja, Brina in Gabra Natererja, Lucije Žitnik, Emisa Avdičavčevića in Tilna Šumana, slikarska razstava Ervina Dvoršaka in fotografska razstava Milana Sternada iz Makol.

Umetnike bodo predstavili Stane Kocutar, Alen Krajnc in Silvo Safran, pred vhodom v Sodni stolp pa bo umetnostni kovač Mihael Krištof s svojimi učenci koval spominke iz kovanega železa. Vsakoletni simpozij Forma viva Makole pripravlja istoimensko kulturno-umetniško društvo, ki je bilo ustanovljeno oktobra leta 2002, že naslednje leto pa je pripravilo prvo tovrstno prireditev. V tem času je v Makolah nastala mogočna forma viva s številnimi skulpturami, deset kilometrov dolga pot pa je po besedah tamkajšnjega župana Franca Majcna edinstvena in najdaljša transverzala umetnosti na svetu.

Forma viva je kot umetniško izražanje v slovenskem prostoru znana v Portorožu, kjer je v ospredju kamen, v Kostanjevici na Krki, kjer je osnovni material les, Ravnah na Koroškem s kovinami in v Mariboru z betonom.

Kot poudarjajo organizatorji simpozija, gre v omenjenih krajih za etablirane likovne manifestacije, ki so rezervirane za uveljavljena imena in ustvarjalce. Makolska forma viva pa je odprta za prav vse tipe in kategorije ustvarjalcev, ki so pripravljeni na izzive lokalnega okolja in niso usmerjeni zgolj k potrjevanju svojih ustvarjalnih potencialov.

Pot, ki privablja v Makole vse več ljubiteljev umetnosti, narave in rekreacije oziroma pohodništva, je krožna in se začne na dvorcu Štatenberg, pelje skozi trg Makole v Jelovec in Stari Grad na Dežno, v Park skulptur in Galerijo Dvoršak, nato pa se spušča po Dugecu skozi Varoš ponovno v Štatenberg. Na poti so številni vinotoči in lep pogled na naravo Dravinjske doline.

Nekatera nastala dela domačih in tujih kiparjev so sicer postavljena tudi izven meja občine, kjer je projekt v preteklosti gostoval.

STA