V soboto, 5. avgusta, se začenja že 34. Poletni lutkovni pristan in bo potekal vse do konca avgusta. Na festivalu se bo zvrstilo več kot 30 dogodkov, od predstav, delavnic, razstave, instalacije, koncerta. Kot sporočajo iz Lutkovnega gledališča Maribor (LGM), letošnji program temelji na kakovostni lutkovni produkciji iz Slovenije, k nam pa prihajajo še predstave iz Ukrajine, Slovaške, Češke, Nizozemske, Belgije in Hrvaške.

Tanja Lužar, vodja festivala, je izpostavila, da je novost letošnjega festivala sodelovanje z Mariborskim otokom, kjer bodo potekale delavnice in predstava kamišabaja. Nekaj predstav bo tudi v Mestnem parku, saj se festival vsako leto povezuje z Art kampom. V spremljevalnem programu bo tudi več ustvarjalnih delavic in celotedenska delavnica Lutke in umetna intelegenca pod mentorstvom Monike Pocrnjić.

Kot še navaja Tanja Lužar, bodo predstave zelo raznolike, namenjene različnim starostnim skupinam. Predstava Kam so izginile nogavičke je namenjena najmlajši publiki, od enega do treh let in je tudi edina, ki ima starostno omejitev gledalcev omejeno navzgor. Glavnina predstave je namenjena družinski publiki, predšolskim in šolskim otrokom ter spremljevalcem. Koncertirala bo skupina Katalena.

V času festivala bodo v gledališču na rezidenci mladi lutkovni ustvarjalci iz češke akademije za alternativno in lutkovno gledališča DAMU, njihova produkcija pa bo nato na ogled v času festivala. V razstavišču LGM bo na ogled razstava lutk in skic Damijana Stepančiča, v Minoritski cerkvi pa instalacija Kibernetična intima.

Cena vstopnice je simbolična, to je dva evra, ob koncu pa bo občinstvo najboljši predstavi podelilo nagrado zlata žirafa.