Kultura

Tadej Toš bo oktobra zabaval v Narodnem domu

Uredništvo , 10.10.23 ob 09:29

Narodni dom Maribor ta mesec ponuja številne vsebine za prav vse generacije.

Tadej Toš bo oktobra zabaval v Narodnem domu

Strast, dojenček in rompompom
Stand up komedija
Dvorana generala Maistra
torek, 3. oktober, 20.00
za IZVEN
Nastopa: Vid Valič

Kaj imajo skupnega politiki in dojenčki? Kako izbereš ime za svojo hčerko, če te preveč ženskih imen spomni na bivše avanturice. Zakaj v šoli za starše predava »standup« komičarka in zakaj je toliko strasti v zvezi ravno takrat, ko ne moreš seksati? Vid Valič pozna odgovore.

Saksofon, glasbeni kameleon
1. koncert Mladinskega cikla 2023/2024
Dvorana Union
četrtek, 19. oktober, 15.00
za red FURIOSO in IZVEN
SOS mladinski saksofonski orkester; Lev Pupis, umetniški vodja

SOS ni klic na pomoč. SOS je mladinski saksofonski orkester, ki bo na koncertu predstavil saksofon, inštrument, ki ga je Belgijec Adolphe Sax skonstruiral kot nadomestek za nekatera lesena pihala in kovinska trobila. Sax je kot izdelovalec inštrumentov eksperimentiral s trobilom, imenovanim ofikleida, na katero je namestil ustnik basovskega klarineta. Nastala je osnova za prvo serijo saksofonov, ki jo je patentiral v Franciji leta 1846. Danes si brez njega glasbe, sploh zabavne in jazzovske, ne znamo več predstavljati.

Pantaloons + Tygroo
Jazz Exchange 2023, Jazz v Narodnem domu
Mali oder Narodnega doma
sobota, 21. oktober, 20.30
za IZVEN
Pantaloons: Luka Belič, saksofon; Aljaž Markežič, suzafon; sintetizator, ewi; David Nik Lipovac, bobni
Tygroo: Matej Heinzl, saksofoni, klarinet, vokal; David Lomič, saksofoni, harmonika, vokal; Vojta Stolbenka, bobni, sintetizatorji, produkcija zvoka; Šimon Janák, tuba, petje, pridiga
Partnerji Jazz Exchange 2023: SIGIC, Music Slovenia, Ljubljanski grad, Mladí ladí jazz, Sound Czech, Narodni dom Maribor

Kaj se zgodi, ko trubači srečajo elektroniko? Hud koncert, ki ga zlepa ne boste pozabili. V okviru mednarodnega projekta Jazz Exchange se bosta na odru srečali mladi glasbeni skupini iz Slovenije in s Češke ter nas katapultirali med ritme in zvoke izvirne glasbene electro-brass žurke. Glasbena fuzija slovenskih Pantaloons in čeških Tygroo bo mešanica zvokov, v kateri boste prepoznali trubaško tradicijo Balkana in New Orleansa z elektroniko in novim valom londonske jazz scene, vse skupaj pa bodo popoprali še drobci funka, breakbeata in dubstepa.
Pantaloons je eden tistih bendov, ki jim zmeraj uspe na noge spraviti še tako ravnodušno občinstvo. Skupina deluje od leta 2016, njihova avtorska glasba pa je svoje mesto našla v elektronski plesni glasbi, začinjeni s prepihanimi ritmi jazza, funka, breakbeata, dubstepa in še česa. Tygroo je češka drum’n’brass/balkan/hiphop skupina, ki združuje nekatere tradicionalne in sodobne glasbene zvrsti, kot so klezmer, balkanska glasba, funk, hiphop, disco, dubstep in elektronika. Vse skupaj pa začinijo z veliko mero kreativnosti, zaradi česar zvenijo presenetljivo, drugače in sveže.

Tadej Toš: ABRAhmm
Stand up komedija
Dvorana generala Maistra
petek, 27. oktober, 20.00
za IZVEN
Nastopa: Tadej Toš

Odkrijte smešno stran staranja v predstavi, ki duhovito razkriva boj človeka s časom. Smeh je eliksir mladosti. Pridite in se nasmejte življenju, preden bo prepozno.

 

Refleksija: 15 let Kreslinovih odrov
Razstava koncertne fotografije Mateje Mirt
Vodni stolp
Razstava je na ogled od 15. septembra do 9. oktobra vsak dan med 10. in 18. uro
Vstop prost

Razstava predstavlja nekaj ujetih fragmentov zadnjih 15 let ustvarjanja fotografinje Mateje Mirt. Je refleksija osebne, emocionalne izkušnje glasbenega ustvarjanja Vlada Kreslina, opazovanega skozi umetničin objektiv.

Duplek Art
Likovna razstava mednarodne kolonije Duplek Art 14
Vodni stolp
Otvoritev razstave bo v sredo, 11. oktobra 2023, ob 18. uri in bo na ogled od 11. oktobra do 14. novembra vsak dan med 10. in 18. uro.

Likovno-humanitarno društvo Ray & Co že vrsto let organizira mednarodno likovno kolonije Duplek art, na kateri gosti umetnike z vseh koncev sveta. Na letošnji, štirinajsti, koloniji so sodelovali umetniki in umetnice iz Kube, Nepala, Kazahstana, Ukrajine, s Slovaške, iz Italije, Avstrije, z Madžarske, iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in Slovenije.

5. ZIZ festival
Dnevi mariborske alternativne gledališke produkcije
16.–22. oktober
Mali oder in Klub Narodnega doma, ostala prizorišča
Produkcija: Društvo ZIZ
Koprodukcija: Narodni dom Maribor, Vetrinjski dvor, MKC Maribor

Teden, poln dogajanja, predstav, performansov, druženj in klepetov. V tekmovalnem programu se bo predstavilo devet uprizoritev mariborskih neodvisnih producentov, nastalih v pretekli sezoni. Spremljevalni program vključuje plesni performans, kritiško delavnico, druženje in fotografiranje za ZIZ koledar 2024.

Vetrinjc – Bar Coda v oktobru
Vikendi bodo posvečeni kakovostnim in dostopnim koncertom in bodo ponudili nekatere zanimive premiere: Seine (6. 10.), Paul Grem (14. 10.), 7. oktobra pa bodo nastopili domačini No Force Can z gosti. Da bo oktobrski petek 13. dober, bo poskrbela glasbena četverica Kokosy. Na urniku si velja zabeležiti vsako tretjo sredo v mesecu, ko bodo v Vetrinjcu odkrivali Codo za smeh z mlajšimi komiki stand up scene. Vsak drugi torek v mesecu tradicionalno pripada Slam zverinam, njihovim Ožuljenim jezikom in legendarnim karaokam, ki poetom in vsem ostalim ozdravijo jezične žulje.