Kultura

Slovenskemu baletu se obetajo boljši časi, novi zaposleni tudi v SNG Maribor

Uredništvo , 25.08.23 ob 19:32

Slovenskemu baletu 20 novih rednih zaposlitev, obeta se sistemska rešitev.

Slovenskemu baletu se obetajo boljši časi, novi zaposleni tudi v SNG Maribor

Slovenskemu baletu, ki se že dlje časa sooča s težavama staranja baletnih ansamblov in prekarnim zaposlovanjem mladih plesalcev, se obetajo boljši časi. Ministrstvo za kulturo je za oba baletna ansambla za obdobje dveh let zagotovilo zaposlitev 20 baletnikov, ki trenutno plešejo kot zunanji sodelavci ter ob tem napovedalo sistemsko rešitev.

Kot je v današnji izjavi za javnost povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko, se, odkar je prišla na ministrstvo, sestajajo in razmišljajo o možnih rešitvah za slovenski balet, ki je pomemben del slovenske kulture in družbe ter tudi mednarodno priznan. Sistemske težave slovenskega baleta trajajo že 30 let. Ker je za baletne umetnike in umetnice njihovo primarno orodje telo, morajo imeti drugačne pogoje pri svojem delu, zaposlovanju in upokojevanju.

Zdaj so prišli do rešitve, da so na ministrstvu za kulturo zagotovili dveletno zaposlitev 20 baletnikov, ki trenutno plešejo kot zunanji sodelavci obeh zavodov – 15 zaposlitev za SNG Maribor in pet za SNG Opera in balet Ljubljana. V dveh letih bodo poiskali sistemsko rešitev. Slednja se po besedah ministrice že nakazuje in jo pripravljajo znotraj delovne skupine ter v sodelovanju z vsemi deležniki.

Prekarne zaposlitve niso v skladu s smernicami

Kot je poudarila, gre za res majhno število zaposlitev in za zelo specifičen poklic, ki ima povsem svoje zakonitosti znotraj javnega sektorja in potrebuje specifične rešitve. Prekarne zaposlitve po njenih besedah niso v skladu s smernicami, katere zastopajo tako na ministrstvu za kulturo kot znotraj države.

Direktor SNG Maribor Danilo Rošker je izrazil zahvalo, da je ministrstvo za kulturo prepoznalo težave slovenskega baleta, doseženo pa kot zgodovinski dogodek za slovenski balet.

Umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug je poudaril, da je slovenski balet v zadnjih 30 letih doživel zgodovinski vzpon in postal ugledni kulturni ambasador Slovenije v širšem mednarodnem prostoru, a je njegov umetniški uspeh v popolnem nasprotju z neučinkovitim sistemom, v katerem so baletniki ustvarjali.

Sesutje sistema

Kot je pojasnil, je danes je povprečna starost mariborskega baletnega ansambla 49 let, do te absurdne številke pa jih je pripeljala kompleksna problematika. Poklic baletnega plesalca zahteva izjemen psiho-fizični napor, zato eno leto dela velja za 18 mesecev delovne dobe. Sistem je relativno učinkovito deloval do leta 2001, ko se je beneficirana delovna doba zmanjšala in je eno leto dela veljalo za 15 mesecev. Ta ukrep je delovno dobo baletnih plesalcev podaljšal do neprimerne starosti za kvalitetno opravljanje poklica, obenem je preprečil zaposlitev novih mladih plesalcev zaradi zasedenih delovnih mest.

Leta 2016 je sicer ponovno prišlo do spremembe in podaljšanja na 18 mesecev, a prepozno, saj se je medtem obstoječi sistem sesul. Zaposlovanje mladih plesalcev je tako že več let nemogoče, zato jih zaposlujejo pogodbeno. Trenutno mariborski Balet tako zaposluje 24 plesalcev.

Direktor SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter je povedal, da se z enakimi težavami sooča tudi ljubljanski Balet. Gesto ministrstva je označil kot izjemno, rešitev pa jim bo omogočila, da bodo pomladili baletni ansambel ter dobili dodatno energijo in zagon za njegov razvoj.

Umetniški direktor ljubljanskega Baleta Renato Zanella pa je dodal, da je danes čudovit dan za slovenski balet ter izrazil hvaležnost, da so v tako kratkem času od prvega srečanja prešli v akcijo in prišli do rezultatov.

STA