April bo zaznamovan s petletnico delovanja skejt-punk skupine Alo!Stari, saj se pripravljajo na dva posebna rojstnodnevna koncerta. Prvi bo potekal 18. aprila 2024 v Cvetličarni v Ljubljani, drugi pa 26. aprila 2024 na Štuku v Mariboru.

Alo, 5 let so že skup!

Letos, 26. marca, so Alo!Stari, legende slovenskega skate-punka, uradno izdali svoj drugi album z naslovom Sem prii, nič ti neom!. Album prinaša 12 skladb, v katerih Alo!Stari ostajajo zvesti svojemu mariborskemu jeziku, neposrednosti in kritičnosti. Album vključuje že izdane skladbe, kot sta Danes nea grem domu in najnovejši single Spali bomo te ko bomo mrtvi.

[[image_1_article_64758]]

Sestavine albuma zajemajo tako punk kot tudi družbeno-kritični hip hop, pri čemer je posebno presenečenje sodelovanje z Emkejem v skladbi Nea guši in z Najo Lipičnik v skladbi Glavno, da midva sma skup. Obeležili bodo tudi pet let delovanja skupine s koncertoma v Ljubljani in Mariboru.

Pogovarjali pa smo se z enim in edinim Tinetom Matjašičem, pevcem mariborske najljubše skupine, ki glasbo ustvarja že vse od svojega dvanajstega leta. "Ko se ti lepe stvari zgodijo, se zgodijo ful hitro pa ful hitro minejo," nam pove Matjašič. Razkril je, da so kot skupina že prečesali vso Slovenijo, razen obale, in da se letos prvič odpravljajo tudi tja. Ob tem si želi, da bi jih obiskalo toplo vreme, saj si želijo skočiti v morje.

»Rojstni dan vedno dvakrat praznuješ.«

Album so poimenovali po spominih iz mladosti, kar pomeni, da se povezuje z družbo njihove generacije. Matjašič se nasmeji, da "če si šel skozi Mestni park v petek ali pa soboto, je vedno bla ena gruča idiotov, ko so tepači ne. Mimogrede niso imeli kaj za delat in če si ču "Sem prii, nič ti neom!" si mogo laufat." Medtem, ko je razkrival podrobnosti o albumu, je Matjašič prav tako omenil dizajn naslovnice albuma, ki se poigrava s podobo pretepačev. Na fotografiji sta ironično prikazana dva otroka, ki "se mata za neke". Ta zasnova naslovnice odraža ironičen in subverziven pristop skupine ter hkrati povzema duh njihove glasbe, ki se spogleduje s temami iz družbene realnosti.

Poglejte si njihovo spletno stran. Nič vam nebojo, ziher!

Peti rojstni dan bodo praznovali s koncertoma 18. aprila v Ljubljani in 26. aprila v Mariboru. Kot reče Matjašič: "Rojstni dan vedno dvakrat praznuješ. Enkrat z domačimi in enkrat pa še s frendi. Cvetličarna nam je nekak naslednji mejnik. Kino Šiško smo že napolnili, Cvetličarna pa je še večja. Štuk je pa Štuk, ima eno svojo energijo. Štuk je pač naš, mi smo tam preživeli res ogromno časa. Dosti smo se družili tam in kaj je lepšega, ko pa špilat v dvorani, ki praktično ponazarja tvojo mladost."

[[image_2_article_64758]]

Skate-punk je glasbena zvrst, ki je v sebi združila različne vplive in se razvila iz različnih generacij glasbenega ustvarjanja. Matjašič opisuje ta žanr kot nadaljnji razvoj punk-rocka, ki se je začel s tipom punka, ki so ga predstavljali bendi kot so Sex Pistols. Iz tega izvora se je punk-rock razvil v dve različni smeri, pri čemer je ena smer vodila v hardcore punk, ki je promoviral načela "naredi sam", vzdržnosti in odmika od škodljivih substanc, kot so alkohol, droge in kajenje. Po drugi strani pa se je v 90. letih skate-punk razvil kot ločena smer, z zvokom, ki je bil podoben bendom kot so Green Day ali Blink-182, s poudarkom na energičnih ritmih, melodičnih vložkih in besedilih, ki so pogosto obravnavala teme mladostništva, družbenih težav in osebnih izkušenj.

Rock band s punk attitudom

Matjašič razloži, da čeprav glasbo in besedila načeloma piše sam, je za nastanek skladbe potrebno sodelovanje celotne skupine. Poudarja, da morata biti besedilo in melodija narejena skupaj, da skladba dobi pravo spevnost in sožitje med zvokom in besedilom. Glede na to, da se inspiracija lahko zgodi naključno, je tematika skladb odvisna od trenutnih občutij, izkušenj in navdihov tako Matjašiča kot tudi drugih članov skupine.

"Najboljše ideje se mi porodilo tak tri minute po tem, ko se vsedem v avto... Potem se vstavim na neki avtobusni postaji, vzamem telefon, stisnem voice recorder pa si potem zamrmram neka besedila. In potem se peljem malo naprej pa vidim, da še ni konec, pa se spet na naslednji busni vstavi..." razloži Matjašič svoj kreativni proces. Nadaljuje: "Vedno je neki dogodek, ki ti pol triggera kako idejo. Najboljši komadi pa vedno skoraj pridejo iz neke žalosti."

[[image_3_article_64758]]

Na vprašanje, kaj je bil največji izziv s katerim so se spopadli, se Matjašič nasmehne in omeni, da imajo na vsaki vaji svoje izzive. Poudarja da, ko rasteš z bendom, se vedno pojavljajo nove ovire, bodisi tehnične ali kreativne, za katere ni vedno enostavno najti rešitve. Omenja enega od izzivov: "Kaj bomo naredili, kot nek intro na koncertu? S čim bomo začeli? Smo si ful belili glavo s takimi in drugačnimi zadevami... Kraetivna ovira pa je, ko včasih imaš obdobje tri, štiri mesece, včasih tudi pol leta, ko enostavno nimaš inspiracije." Izpostavi, da na silo zadeve ne delujejo in včasih moraš počakati ter zadihati, preden nadaljuješ.

Družba, spomini in rituali pred koncertom

Matjašič razkrije, da pred koncertom vedno naredijo hype moment, ko si dajo roke skupaj. Vsak član ima svoje priprave pred nastopom. Izpostavi, da backstage ni vedno tako zabaven, kot je prikazano v filmih, saj je poln priprav, kot so ogrevanja, raztezanja, počitki in sproščanje. "Najboljša motivacija pred špilom pa je, če kdo pred tabo igra, da greš vsaj par komadov pogledat, da dobiš tisti filing "Vau kak je fain"," razloži. 

Kot koncert, ki mu je ostal najbolj v spominu, pa Matjašič omeni enega od njihovih začetnih nastopov v Kinu Šiška v Ljubljani. Posebej ga je ta koncert zaznamoval, saj so prvič igrali izven Štajerske regije. Ob prihodu na prizorišče niso vedeli, kaj pričakovati, saj so bili predskupina tujim izvajalcem. "Mi smo prišli tja, prvi smo igrali, ful se je folka že nabralo, smo bili ok super gremo pač, akcija! Potem, ko smo vidli, da si je folk tak na polno pel naše pesmi sredi Ljubljane, tisto je bil moment, ko smo vedli, da bo to malo dlje šlo kot smo si predstavljaji," se spominja Matjašič.

[[image_4_article_64758]]

"Mariborčani smo direktni. Povemo tak, kot si mislimo. In mi tak delamo tudi skozi besedilo. Nič ne skrivamo, tudi kletvic se ne izogibamo. Če mora biti kletvica v nekem primeru, bo. In se mi zdi, da samo tak, da ne bomo skrivali, da ne bomo ovinkarili nekih stvari, bomo lahko povedali in prenesli neko sporočilo. Ker drugače nekak nima smisla živeti pod neko deko pa upati, da se bo kaj spremenilo," razloži svoj pogled na vpliv Alo!Stari v družbi.

Glede današnje družbe oziroma mladostnikov izpostavi, da je včasih bilo po eni strani drugače, po drugi pa čisto enako. "Nove generacije mlajših imajo na isti način neke finte, ki smo jih mi imeli, samo mogoče malo drugače obarvane. Spet imajo vsi hlače na zvon ali bege, pa te krop tope... Mi smo mogoče preskočili te bundesliga frizure pa wolfcute, ko so zaj," se zasmeji Matjašič in doda: "Drugače pa je bila zelo podobna situacija v primerjavi trenutno z najemninami in kak živeti.. Mi mogoče nismo meli teh problemo, so pa jih imeli naši starši, ker takrat ni bilo toliko možnosti na voljo... Ene stvari so bile nepredstavljive. Da si dobil eno kitaro si pač cele poletne počitnice delal, da si si jo lahko privoščo."

"Band še zdaleč ni dosegel vrhunca."

Matjašič razloži, da je nekaj videospotov posnel sam s pomočjo kolegov iz Maribora. Nekaj drugih videospotov pa so zaupali ekipi Film Factory, ki je sicer bolj aktivna na filmskem področju, vendar so se v idejah zelo dobro ujeli. "Ful se trudimo, da bi tudi vizualno področje ostalo pri nas v lokalnem okolju," izpostavi Matjašič in pove, da je enostavno sodelovati z Mariborčani, saj razumejo njihovo zgodbo.

Alo!Stari lahko spremljate tudi na Facebooku, Instagramu ali YouTubu.

Kot band Alo!Stari se soočajo z velikim generacijskim preskokom, saj jih z veseljem poslušajo ljudje vseh starosti, od najmlajših do najstarejših. Kljub temu pa so postavljeni pred dilemo, kako omogočiti vstop na koncert tudi najmlajšim, zlasti zaradi prisotnosti alkohola v koncertnih dvoranah. Prizadevajo si, da bi mladim omogočili dostop do njihovega žanra glasbe in obogatili njihovo glasbeno paleto. Zato vabijo vse, ki cenijo dobro glasbo, da se jim pridružijo na njihovih koncertih.

Od pesmi z izjemnimi besedili do singlov z next level video posnetki, Alo!Stari vedno znova navdušujejo. Band še zdaleč ni dosegel vrhunca, pravi Matjašič. Pet let delovanja je le eden od več mejnikov, ki jih pričakujejo. Imajo ogromno idej na zalogi in veliko za povedati. Komaj je izšel drugi album, a že razmišljajo o tretjem.