Maribor

FOTO in VIDEO: Najstarejša trta sveta letos rekordno obrodila

Uredništvo , 22.09.19 ob 12:52

Na mariborskem Lentu so danes v skladu s tradicijo slovesno obrali letošnji pridelek Stare trte, ki je ena glavnih turističnih zanimivosti v mestu. Ob 50. obletnici pobratenja mest je prvi grozd odrezal župan nemškega Marburga, Wieland Stötzl.

Na mariborskem Lentu so danes v skladu s tradicijo slovesno obrali letošnji pridelek Stare trte, ki je ena glavnih turističnih zanimivosti v mestu. Ob 50. obletnici pobratenja mest je prvi grozd odrezal župan nemškega Marburga, Wieland Stötzl. Letošnja trgatev stare trte je prinesla nov rekord po leti 1991. Tedaj smo dosegli rekord 91 kilogramov, letos pa je najstarejša trta prinesla kar 107 kilogramov. Potomka stare trte pa je prinesla zajetnih 214 kilogramov pridelka.

Ob enkratni letini še 50-letnica pobratenja z Marburgom

Današnjo prireditev so obiskali tudi predstavniki pobratenih mest pobratenih mest Marburg (Nemčija), Gradec (Avstrija), Greenwich (Velika Britanija), Harkov (Ukrajina), Kraljevo (Srbija), Osijek (Hrvaška), Petange (Luksemburg) in Pueblo (ZDA).

Svečana trgatev najstarejše trte na svetu, ki je letos potekala že 33. leto zapovrstjo, predstavlja vrhunec Festivala Stare trte, ki se je začel 13. septembra z različnimi vinsko obarvanimi kulturnimi, turističnimi in kulinaričnimi dogodki.

Trgatev je po besedah podžupanje Mestne občine Maribor Alenke Iskra tudi edinstven protokolarni dogodek, saj se na njej zberejo pomembni gosti iz Slovenije in tujine. “Letošnji Festival Stare trte je za Mestno občino Maribor nekaj posebnega, saj bomo gostili predstavnike številnih pobratenih mest. V septembru namreč obeležujemo 50. obletnico pobratenja z nemškim mestom Marburg, povabili pa smo tudi vsa ostala pobratena mesta,” je pojasnila.

Zapel je Zoran Predin

V kulturno-etnografskem programu je nastopil Zoran Predin, prireditev bo pospremila tudi ponudba lokalnih pridelkov na stojnicah. Zaradi prireditve bo danes od 7. do 17. ure popolna zapora prometa na Lentu med Glavnim mostom in Sodnim stolpom, so sporočili iz Zavoda za turizem Maribor – Pohorje.

Posajena ob koncu srednjega veka, danes vino kot protokolarno darilo

Stara trta je bila posajena ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Iz njenega grozdja izdelajo vino, ki ga ustekleničijo v stekleničke umetnika Oskarja Kogoja in ga uporabljajo za protokolarno darilo.

Pravilno napovedali rekordno letino

Trta je letos bogato obrodila, zato se so pravilno napovedali rekordno letino. “Količina grozdja ni že na pogled nadpovprečna, pač pa je obogatena še s tisto količinsko razliko, ki je ob lanski trgatvi manjkala do povprečja,” je pojasnil mestni viničar in skrbnik Stare trte Stane Kocutar.