Koncertna poslovalnica Narodnega doma je predstavila repertoar za prihodnjo sezono in kot je uvodoma dejala Barbara Švrljuga Hergovich so lani napolnili dvorane in prodali več abonmajev, podobno zgodbo pa si obetajo tudi v prihajajoči sezoni. “Obeta se program podobne visoke kakovosti. To bo luksuz na koncertnem odru, ne za denarnice, ampak za dušo. Cena je nespremenjena, slišali pa boste izbor vrhunskih solistov, dirigentov in orkestrov.”

Že prvi koncert v orkestrskem ciklu po njenih besedah prinaša enega njenih vrhuncev: Ensamble Modern namreč velja za enega najvidnejših, najdrznejših in najbolj cenjenih protagonistov sodobnega glasbenega (po)ustvarjanja. Na koncertu se bo pridružila uveljavljena mariborska sopranistka Nika Gorič. Drugi koncert bo pripadel Komornemu orkestru Franza Liszta, kot solist bo nastopil francoski pianist Pierre-Laurent Aimard.

Francoska glasba in Mozart

V Maribor prihaja tudi vodilni nemški komorni orkester, to je Komorni orkester iz Stuttgarta, na koncertu pa bodo gostili virtuoza na flavti Emmanuela Pahuda. Koncert bo zaznamovala predvsem francoska glasba, prisluhnili pa boste tudi Mozartovemu Koncertu za flavto in orkester št. 1. Četrti abonmajski koncert bo zaznamoval eden kakovostnejših orkestrov Srednje Evrope, to je orkester Slovaške filharmonije, ki se mu bo na odru pridružil hrvaški pianist Lovro Marušić, ki je nase opozoril pred dvema letoma s srebrno medaljo na uglednem klavirskem tekmovanju v Clevelandu.

Zadnji koncert v tem ciklu bo postregel še z enim nemškim orkestrom, to je Komorni orkester Würtenberg Heilbron z mladim dirigentom Emmanuelom Tjeknavorianom na čelu. Na odru bosta tudi trobentač in pianistka; Simon Höfele je prejemnik najpomembnejše nemške glasbene nagrade opus klassik, Elisabeth Brauss pa žanje kritike, polne superlativov, je opozorila Barbara Švrljuga.

Prihaja opevani Kvartet Ébène

Komorni cikel bo prav tako ponudil pet vrhunskih koncertov. Prva bo v Mariboru nastopila mlada violinistka Hina Maeda, ustavila se bo tukaj v okviru njene evropske turneje. S pozno romantično glasbo bo postregel Sekstet Dohnanyi, vrhunec cikla pa bo nastop ene v svetu najbolj iskanih zasedb ta hip. Prihaja namreč godalni Kvartet Ébène, ki ga kritiki ne opisujejo le kot enega najboljših kvartetov današnjega dne, temveč jih uvrščajo med najboljše vseh časov. Francoski glasbeniki tako razumljivo sodijo med najbolj zaželene goste najpomembnejših koncertnih dvoran in festivalov po vsem svetu, zato dejstvo, da bodo nastopili tudi v našem mestu, razveseljuje še toliko bolj, sporoča vodja Koncertne poslovalnice.

Sezono bodo sklenili s koncertom pozavnista Branimirja Slokarja, ki bo s člani Kvarteta Slokar praznoval 50-letnico delovanja. Kot zadnji bodo v maju 2024 nastopil še Kvartet Szymanowski na čelu z italijanskim čudežnim dečkom klarineta, Kevinom Spagnolo.  

Mladinski cikel

Koncertna poslovalnica ponuja tudi program Mladinskega cikla, ki v svojih redih za tri različne starostne stopnje otrok in mladine ponuja nastope slovenskih glasbenikov. “Glasbeno zgodovino, poznavanje glasbil, skladateljev in sodobnih slovenskih interpretov z navezavo na moderno glasbo in sodobni način življenja združujemo na naših koncertih s komentarji ali učnimi uricami in glasbeno-gledališkimi predstavami,” pravi producentka Tina Vihar.