S predstavo Vihar / La Tempesta režiserja Alessandra Serre in v produkciji Stalnega gledališča iz Torina bodo danes v Mariboru slavnostno odprli 58. Festival Borštnikovo srečanje. Program osrednjega dela festivala je sicer začel teči že v ponedeljek, zaključil pa se bo 18. junija s podelitvijo festivalskih nagrad.

Osrednji gledališki festival že od 1966

Na večernem slovesnem odprtju bodo zbrane v Dvorani Ondine Otta Klasinc SNG Maribor nagovorili umetniški direktor festivala Aleš Novak, podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved, ministrica za kulturo Asta Vrečko in Carlo Campanile, veleposlanik Italije, ki je v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji častni pokrovitelj nocojšnje predstave.

Festival, ki je poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, v Mariboru prirejajo od leta 1966 in velja za osrednji slovenski gledališki festival. Prejšnja leta je potekal v jesenskem času, pred dvema letoma pa so ga prestavili na začetek poletja.

Osrednji del je začel teči v ponedeljek, tekmovalni bo stekel v soboto

Letošnja novost je, da se je programski sklop Mlado gledališče in še nekaj preddogodkov odvilo že maja. Osrednji del festivala je začel teči v ponedeljek z gledališkimi uprizoritvami iz tujine in ostalimi dogodki spremljevalnega programa, tekmovalni program pa bo stekel v soboto.

Obdobje izbora tekmovalnih predstav, ki se bodo potegovale za nagrade na Borštnikovem srečanju, po novem ustreza koledarskemu letu. Tako je bila selektorica Vilma Štritof zadolžena za ogled predstav, ki so bile v slovenskih gledališčih premierno uprizorjene od 1. januarja do 31. decembra 2022. V tekmovalni program je uvrstila največje možno število predstav – 12.

Festival se bo zaključil 18. junija s podelitvijo nagrad najboljšim gledališkim stvaritvam ter Borštnikovega prstana igralki Nataši Matjašec Rošker.

Strokovno žirijo, ki bo ocenjevala predstave, sestavljajo gledališki in literarni kritik Matej Bogataj, hrvaška igralka in režiserka Senka Bulić, režiser Peter Petkovšek, dramaturginja Ajda Rooss in nemški režiser Johannes Nölting, poroča STA.