Program osrednjega dela Festivala Borštnikovo srečanje se začne danes s predstavo italijanskega umetnika Pippa Delbona s predstavo Amore (Ljubezen), slavnostno pa ga bodo sicer otvoriti v petek s predstavo La Tempesta / Vihar režiserja Alessandra Serre v produkciji Stalnega gledališča iz Torina. Osrednji del bo v Mariboru potekal vse do 18. junija, ko bo zaključna prireditev, na kateri bodo podelili nagrade najboljšim iz lanske gledališke produkcije in pa Borštnikov prstan, ki ga bo prejela prvakinja mariborske Drame Nataša Matjašec Rošker.

12 uprizoritev v tekmovanju

Programsko jedro festivala predstavlja dvanajst zelo različnih, a vrhunskih slovenskih uprizoritev, ki jih je izbrala selektorica tekmovalnega programa Vilma Štritof in se bodo potegovale za festivalske nagrade.

“Izbor odslikava raznolike poetike, v katerih uprizoritve razpirajo relevantna družbena vprašanja zdajšnjosti, detektirajo in opozarjajo na nevralgične točke naše stvarnosti, jim ni vseeno za okolje, ki sooblikuje habitat nas vseh, oblikujejo kritičen pogled, raziskujejo človekovo pozicijo in vlogo v na več ravneh načetem ali celo razpadajočem svetu, razbirajo in razpoznavajo uničujoče represivne in patriarhalne družbene vzorce in jih problematizirajo, tudi tiste, o katerih se še pred nekaj leti ali vsaj desetletji ni nihče zares spraševal, danes pa jih ni več mogoče spregledati,” je v utemeljitvi izpostavila selektorica Vilma Štritof, ki je ob navedenih kriterijih izbrala tiste predstave, ki so izstopale še po umetniški kvaliteti, ustvarjalnem naboju in celovitem izrazu vseh vključenih segmentov.

Vpogled v stanje slovenskega gledališča

V spremljevalnem programu je poleg štirih tujih še osem slovenskih uprizoritev. “Želimo, da festival v intenzivnem 14-dnevnem dogajanju predstavi poglobljen vpogled v aktualno stanje in razvojne trende slovenskega gledališča. Tuje predstave pa predstavljajo priložnost za slovensko občinstvo in slovenske gledališke ustvarjalce, da dobijo vpogled v delček aktualne, vznemirljive, visoko kakovostne produkcije tujih gledališč. Vemo, da ni veliko priložnosti, da bi lahko na slovenskih odrih spremljali tujo gledališko produkcijo,” pa je pred začetkom festivala izpostavil umetniški direktor festivala Aleš Novak.

Organizatorji pripravljajo številne strokovne dogodke, pogovore o predstavah, predstavitve strokovne literature, pogovore z gledališkimi ustvarjalci in glasbene dogodke: zasedba Silence bo v Mariboru premierno predstavila zadnji album Slovar norosti, šansonjerka Vita Mavrič in vsestranski glasbeni ustvarjalec Jani Kovačič pa projekt Kontra-Alba.