Zadnji teden v avgustu bo Maribor v znamenju sodobnega plesa in performativnih umetnosti. Letošnja 17. edicija festivala Platforma sodobnega plesa z mednarodno udeležbo se bo odvila od 26. do 31. avgusta. V žanrsko razgibanem programu se bodo predstavili uveljavljeni plesni ustvarjalci iz Slovenije in tujine. Na več prizoriščih se bo zvrstilo skupno 16 dogodkov, ob osrednjem festivalskem programu, ki bo v Lutkovnem gledališču Maribor, še v Minoritski cerkvi in v GT 22.

Tema letošnjega festivala Platforma sodobnega plesa je “narava kot umetniški vir”, nekaj predstav se bo zato zvrstilo tudi na prostem, v Mestnem parku in na mariborskih trgih. “Kako v urbanem kontekstu vzpostaviti stik z naravo, z naravnim, s svojim izvorom, s svojo avtentičnostjo? Kako vzpostaviti umetniško delo izven običajnih sodobno-plesnih konceptov? To so vprašanja, ki si jih ustvarjalci festivala in gostujoči umetniki zastavljamo letos. S pomočjo subtilnega pristopa in performativnosti, ki zmeraj išče nove formate, ozaveščamo o pomenu narave kot tudi o spektru ekoloških tem in našega odnosa do narave,” izpostavlja Mojca Kasjak, umetniška in programska vodja festivala.

Na Židovskem, Vojašniškem in Slomškovem trgu boste v času festivala lahko vsak dan spremljali plesne intervencije na prostem oziroma delo v nastajanju z naslovom Okamenela. Predstava v ospredje postavlja zgodbo Ajdovske deklice, katere kamnito lice na Vršiču spada med najlepše slovenske naravne znamenitosti.

Osrednji program plesnih predstav v soboto, 26. avgusta, odpira gledališka skupina Créa-Théâtre s plesno-gledališko predstavo LLouise (BE), ki je nastala po motivih življenja in dela francosko-ameriške umetnice Louise Bourgeois. Eden od vrhuncev letošnjega programa bo tudi predstava Hic sunt dracones plesnega gledališča Theatre Continuo iz Češke. Na sporedu bo 27. avgusta.