Po podatkih Agencije RS za okolje so še vedno možni dolgotrajni krajevni nalivi. Dež se nadaljuje, prav tako naraščanje rek in neurja, ki so že naredila precej težav.

ARSO je izdal dve opozorili

V Mariboru in okolici bodo najvišje dnevne temperature bodo do 17 stopinj Celzija. Zaradi velikih količin padavin pričakujejo po državi tudi močnejši porast hudournikov in meteornih voda. Po napovedih agencije se bo naraščanje rek po Sloveniji s krajšimi prekinitvami nadaljevalo še danes in v soboto. Danes ponoči in zjutraj pa lahko ob predvidenih padavinah predvsem na območju zgornjega Posočja, Idrijskega, Cerkljanskega, Polhograjskega in Škofjeloškega hribovja poplavijo hudourniki in manjši vodotoki, so napovedali hidrologi na agenciji.

ARSO je izdal dve opozorili, za dež in nevihte. Podravska regija jo bo sicer sodeč po podatkih agencije odnesla najbolje, zanjo velja rumeno opozorilo, ki pomeni “Bodite pozorni”. Za ostal del države, razen za Primorsko, velja oranžen alarm, ki pomeni “Bodite pripravljeni”. Opozorila za nevihte medtem veljajo za srednji in južni del države.

V soboto bo oblačno, deževno in hladno. Padavine bodo do večera povsod ponehale.  V nedeljo bo pretežno jasno s svežim in ponekod meglenim jutrom. V ponedeljek bo sončno z občasno povečano oblačnostjo in povečini suho. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla.

Močno deževje po državi povzročilo precej nevšečnosti

Močno deževje z lokalnimi nalivi, ki je v četrtek in ponoči zajelo vso Slovenijo, je povzročilo precej nevšečnosti. Voda je zalivala kletne prostore, gasilci so reševali vozila iz poplavljenih podvozov, sprožilo se je več zemeljskih plazov, narasli potoki in hudourniki pa so ogrožali več objektov. Kot so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje, so po doslej zbranih podatkih zabeležili 191 dogodkov po vsej državi. Aktiviranih je bilo 87 gasilskih enot, od teh šest poklicnih.

Gasilci so v večini primerov črpali meteorne vode iz kletnih prostorov stanovanjskih objektov, avtosalonov, dvoran, gospodarskih objektov, industrijskih stavb, knjižnic, nakupovalnih prostorov, poslovnih objektov, prodajaln, gostinskih prostorov, skladišč, šol, vrtcev, lekarne in Narodne galerije.

Voda je poplavila tudi več podvozov, iz katerih so morali gasilci reševati obstala vozila. Zaradi padavin se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov, zaradi katerih je bilo zaprtih več cest. Na teh lokacijah so odstranili več podrtih dreves in prekrili več streh objektov. Narasli potoki in hudourniki so ogrožali več objektov, ki so jih gasilci zavarovali s protipoplavnimi vrečami.

V času dogodkov večjega obsega “Neurja” so na regijskem centru za obveščanje Maribor na območju občine Duplek zabeležili en dogodek (podrto drevo). Na dogodek so bili poslani gasilci JZ GB Maribor in PGD Dvorjane. Na območju občine Slovenska Bistrica je gasilska enota PGD Pragersko zavarovala objekt pred meteorno vodo.  Udar strele je medtem v Ljubljani zanetil požar na ostrešju stanovanjskega objekta. Požar je popolnoma uničil 50 kvadratnih metrov ostrešja in del kuhinje v mansardi, še navaja Uprava RS za zaščito in reševanje.

Na več območjih čez noč z več kot 100 litri padavin

Na več območjih v Sloveniji so v noči na petek zabeležili več kot 100 litrov padavin na kvadratni meter. Od 20. ure v četrtek do 5.30 danes so to mejo presegli na Šebreljskem vrhu (146,6 litra), v Idriji (125,1 litra), na Vrhniki (119,2 litra) in Blegošu (102,6 litra), je na spletnem omrežju Twitter zapisala Agencija RS za okolje.

Reki Gradaščica in Poljanska Sora sta v zadnjih urah v zgornjem toku močno narasli ter pričeli poplavljati. Padavine bodo na tem območju vztrajale, tako da se bodo poplavljene površine še povečale oziroma se bodo zjutraj in dopoldne širile dolvodno, poroča STA.