Za vse, ki se spopadajo s požarom na goriškem delu Krasa, je težka noč. Kot je zjutraj povedal nočni vodja intervencije Stanko Močnik, je gorelo na več lokacijah, pojavljala pa so se še nova žarišča. Ob velikih naporih pa so požarišča vendarle uspeli ohraniti pod nadzorom.

Najhuje je bilo na Cerju nad Mirnom in proti Trstelju. Ogromno je tudi dima, ki dodatno otežuje delo, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite.

Po besedah Močnika, ki je bil v vlogi nočnega vodje intervencije že četrto noč zapored, je bilo ponoči izjemno naporno in stresno. Gorelo je, že od večera, na več lokacijah, pojavljala so se nova žarišča. Potrebnih je bilo veliko premikov enot, saj je obseg ogroženega območja ogromen.

A kar je najpomembneje – požarišča so pod nadzorom, je prvo jutranje poročilo sklenil Močnik, sicer tudi poveljnik severno-primorske gasilske regije.

Prebivalci ogroženih območij so požrtvovalnosti gasilcem zelo hvaležni

Prebivalci ogroženih območij so gasilcem in ostalim službam sistema za zaščito in reševanje, ki sodelujejo v gašenju doslej največjega požara v zgodovini Slovenije, zelo hvaležni.

To jim sporočajo na različne načine. V središču Mirna je tako več velikih napisov Hvala, ob cestah, po katerih se z izmen vračajo kolone gasilskih vozil iz celotne države, pa ljudje stojijo, jim mahajo in ploskajo, so sporočili iz regijskega centra.

Škoda, nastala v požaru, bo povrnjena

Premier Robert Golob pa je v četrtek v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija napovedal, da bo vlada za prostovoljne gasilce, ki so v času takšnih intervencij v resnici na dopustu, uredili finančno nadomestilo. Za jesen pa je napovedal spremembe zakona o gasilstvu, “s katerim želimo to točko urediti enkrat za zmeraj”.

Prav tako namerava vlada z interventnim zakonom nadomestiti škodo, nastalo v požaru, je napovedal in dodal, da to velja predvsem za občino Miren – Kostanjevica, ki je zelo prizadeta. “Njim bomo morali posebej priskočiti na pomoč,” je poudaril. Prav tako bo po njegovih besedah država prevzela stroške, ki jih ima omenjena občina z vzdrževanjem požarnega varstva.

STA