Bosanski časopis Nezavisne novine je na svojem profilu na Facebooku objavil dramatičen posnetek aretacije 33-letnega Slovenca Mladena Samardžijo, enega najbolj iskanih kriminalcev v Evropi, ki so ga prijeli v ponedeljek na Jahorini.

Pripadniki notranjega ministrstva Republike Srbske so Samardžijo, ki ima tako slovenski kot bosansko-hercegovski potni list, v torek predali tožilstvu BiH, zdaj pa se je pojavil posnetek njegove aretacije.

Na posnetku lahko vidimo, da je 33-letnik sedel v svojem avtomobilu, potem pa ga so ga oboroženi policisti izvlekli in ga zbili na tla. Eden od policistov ga je vklenil, drugi pa je imel vanj usmerjeno orožje.

Po begu v BiH je nadaljeval svoje aktivnosti

Po navedbah Europola je Samardžija v Sloveniji obtožen članstva v mednarodni kriminalni združbi, ki je delovala v okviru večje hudodelske združbe iz Črne gore, znane pod imenom Kavaški klan. Sam naj bi usklajeval akcije združbe in novačil nove člane ter si tako nezakonito pridobil veliko premoženjsko korist. Po navedbah organov pregona Republike Srbske je Samardžija po begu v BiH nadaljeval svoje aktivnosti. Na podlagi preiskave so dokumentirali prevoz in prodajo več kot 40 kilogramov kokaina in pol kilograma heroina.

V posebni akciji so sodelovali pripadniki direktorata za organizirani kriminal MUP, Policijske uprave Vzhodno Sarajevo, Specialne protiteroristične enote MUP Republike Srbske, celotna preiskava pa je potekala ob podpori Europola.

Samardžijo so sicer lani že aretirali v kraju Pale v BiH, potem ko so v njegovem vozilu našli 58.400 evrov gotovine in štiri mobilne telefone. Že takrat so organi pregona v BiH vedeli, da gre za enega najbolj iskanih ubežnikov v Evropi, a so ga izpustili, saj ga je dvojno državljanstvo varovalo pred izročitvijo Sloveniji, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.