Blizu urada japonskega premierja v Tokiu se je danes starejši moški zažgal v znak protesta proti državnemu pogrebu za v atentatu ubitega bivšega premierja Shinza Abeja, so poročali lokalni mediji. Policija incidenta ni želela potrditi, iz vlade pa so sporočili, da je pred uradom premierja policist zjutraj pogasil moškega, ki se je zažgal.

Nasprotuje državniškemu pogrebu

Tiskovni predstavnik vlade Hirokazu Matsuno je še pojasnil, da so moškega odpeljali v bolnišnico in da podrobnosti preučuje policija, na dodatna vprašanja novinarjev pa ni želel odgovarjati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lokalni mediji so poročali, da je moški pri zavesti. Po navedbah televizije Asahi je policistom povedal, da nasprotuje državnemu pogrebu Abeja. Pisno sporočilo, v katerem je izrazil odločno nasprotovanje pogrebu, pa so po poročanju tiskovne agencije Jiji našli blizu moškega. Bil naj bi star okoli 70 let, policiji pa je povedal, da se je polil z gorivom in zažgal. Je pa bil v incidentu poškodovan tudi policist, ki ga je skušal pogasiti.

Do sredine dopoldneva so na kraju incidenta ostali samo še požgana trava in grmovje, v bližini pa policija in predstavniki medijev.

Najnovejše ankete kažejo, da mu nasprotuje več kot polovica javnosti.

67-letnega Abeja, nekdanjega japonskega premierja z najdaljšim stažem, je med volilno kampanjo v atentatu 8. julija ustrelil nekdanji pripadnik japonske mornarice. Iz proračuna financiran državni pogreb v njegovo čast pa bo 27. septembra.

Državni pogrebi so na Japonskem redki, zato je odločitev vlade za njegovo pripravo sporna. Za pogreb naj bi iz proračuna namenili 1,7 milijarde jenov (12 milijonov evrov).

STA