Storilec si je po napadu sodil sam, motiv za napad pa še ni znan. “Policija je danes prejela sporočilo o streljanju na šoli številka 88 v mestu Iževsk (…) Trenutno so v teku ukrepi za aretacijo osumljenca,” je prek Telegrama sprva sporočilo ministrstvo in dejalo, da so informacije o številu žrtev “v fazi določanja”.

Napadalec storil samomor

Z ruskega notranjega ministrstva so sporočili, da je bilo v streljanju ubitih 15 ljudi, 21 pa jih je bilo ranjenih. Med mrtvimi je po zadnjih podatkih enajst otrok in štirje odrasli – dva varnostnika na šoli in dva učitelja. Skupno je bilo ranjenih 14 otrok in sedem odraslih.

Policija je našla truplo napadalca, ki je po vsem sodeč storil samomor. Po navedbah preiskovalcev je bil oborožen z dvema pištolama, nosil pa je “črno majico z nacističnimi simboli in balaklavo”. Po njihovih navedbah je bil rojen leta 1988 in je šolanje zaključil na tej šoli. Pri sebi ni imel osebnih dokumentov, prav tako pa za zdaj ni znan motiv za dejanje.

Učence in učitelje so iz šole evakuirali.

Guverner ruske republike Udmurtije, katere glavno mesto je Iževsk, Aleksander Brečalov je razglasil žalovanje v regiji, ki bo trajalo do četrtka, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Na tragedijo se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin in jo obsodil kot “nečloveški teroristični napad”.

“Predsednik Putin globoko žaluje za smrtjo ljudi, otrok v šoli, kjer je prišlo do terorističnega napada osebe, ki očitno pripada neofašistični skupini,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da si ruski predsednik želi, da bi ranjeni čim prej okrevali.

Šolo številka 88 v Iževsku sicer obiskuje skoraj 1000 učencev, na njej poučuje približno 80 učiteljev. Nahaja se v središču mesta, v katerem živi okoli 650.000 ljudi.

Zadnje večje streljanje v ruski vzgojno-izobraževalni ustanovi se je zgodilo aprila letos, ko je oborožen moški streljal v vrtcu v osrednji regiji Uljanovsk, pri čemer so umrli vzgojiteljica in dva otroka. Tudi ta storilec je po napadu storil samomor.

Rusijo je leta 2021 pretreslo tudi streljanje v šoli v Kazanu in na univerzi v Permu. Po dogodkih je ruska duma poostrila zakonodajo, ki ureja dostop do orožja.