V Novi Gorici so na območju železniške postaje onesposobili vse tri bombe iz 2. svetovne vojne. Sirena za konec nevarnosti se je oglasila ob 12.54, vsi evakuirani prebivalci na obeh straneh meje z Italijo so se lahko vrnili domov. Pristojni so dobre tri ure trajajočo operacijo ocenili kot uspešno in se zahvalili za odlično čezmejno sodelovanje.

Po napovedih so eno 100-kilogramsko bombo razstrelili, dvema pa odvili vžigalnike in ju s tem nevtralizirali.

Šest metrov globoka jama

Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so s povzročeno eksplozijo ob 12.14 onesposobili prvo od treh letalskih bomb. Prvo bombo so najprej z dvigalom premaknili v šest metrov globoko jamo, jo opremili z eksplozivom in jamo nato do vrha zasuli s peskom. Ob 12.14 so iz daljave sprožili eksploziv. Glede na to, da so po eksploziji koščke bombe našli pod površjem, so po besedah pripadnika enote Aljaža Lebana globino dobro ocenili. Eksplozija ni povzročila raztrosa materiala niti škode, na lokaciji je bilo opaziti le manjši oblak belega dima.

Pirotehniki so nato nadaljevali delo na drugi bombi. V skladu z načrtom so odvili vžigalnik in tako okoli 12.30 onesposobili drugo bombo, ob 12.54 pa še tretjo, je v izjavi po končani intervenciji povedal Leban. Bombi brez vžigalnika bodo sedaj prepeljali na skladiščenje in jih kasneje uničili.

Pred začetkom intervencije so na slovenski strani evakuirali 2306 oseb, v območju zaklanjanja pa 3478 oseb. Na italijanski strani so evakuirali skupno 1085 oseb, so sporočili z Mestne občine nova Gorica. Na območju oddaljenosti od 400 do 600 metrov od kraja bomb so prebivalci lahko ostali na domovih, vendar se v času intervencije niso smeli zadrževati zunaj.

Na Mestni občini Nova Gorica so v občinski stavbi za čas trajanja intervencije poskrbeli za 20 prebivalcev evakuiranega območja, ki niso imeli kam iti, na italijanski strani so že v soboto poskrbeli za začasno nastanitev šestih težje gibljivih oseb, je povedal župan Gorice Rodolfo Ziberna. Po koncu operacije se je skupaj z goriškim prefektom Raffaelejem Ricciardijem zahvalil vsem sodelujočim za uspešno izvedeno operacijo in odlično sodelovanje.

Ponosen župan

Po besedah novogoriškega župana Sama Turela je v operaciji samo na slovenski strani sodelovalo 120 pripadnikov policije, gasilcev, enot zaščite in reševanja, tabornikov in drugih služb. "Vsem gre iskrena zahvala, res smo dokazali, kako se dobro načrtovana, skrbno vodena operacija, zahtevna, z velikim številom potencialno udeleženih ljudi, spravi pod streho. Pirotehnikom pa kot vedno kapo dol! Danes so ponovno pokazali, iz kakšnega testa so, ponovno so se izkazali s svojo strokovnostjo in predvsem z znanjem in seveda tudi pogumom," je poudaril župan

Zahvalil se je tudi kolegom z italijanske strani, ki so poskrbeli, da je vse teklo gladko, da so bili vsi ljudje na varnem, da so bile ulice izpraznjene, in pa tudi vsem občankam in občanom, "ki so res spoštovali in upoštevali vsa navodila in vse odredbe, zato da smo mi, predvsem pa pirotehniki lahko varno opravili svoje delo". "Jaz se nadejam, da take akcije ne bi bile več potrebne," je zaključil Turel.

Delo na območju železniške postaje se bo nadaljevalo in po Lebanovih besedah jim bodo pripadniki državne enote za varstvo pred NUS pomagali in izvajali stalni nadzor pri vseh gradbenih delih.

STA