Obtoženi se, potem ko je tožilka Tadeja Majcen prebrala obtožnico, ni želel zagovarjati, temu pa sta sledili zaslišanji dveh prič, sosedov v bloku, kjer je prišlo do uboja.

Terentić na septembrskem predobravnavnem naroku ni priznal krivde, kar pomeni, da ga v primeru obsodbe verjetno čaka več kot 12 let zapora, kolikor mu je v zameno za priznanje takrat ponudila tožilka Ivanka Slana.

Obdolženčev zagovornik Simon Dolinšek je že na predobravnavnem naroku poskušal dokazovati domnevno obtoženčevo neprištevnost v času kaznivega dejanja in procesno sposobnost, a izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič po besedah sodnice Ksenije Hrastnik, ki v zadeve sodi brez senata, ni zaznal nobenih duševnih motenj, ki bi kakorkoli vplivale na ravnanje Terentića.

Med dokazi tudi avdio posnetek

Obramba je medtem med dokazne predloge uvrstila tudi avdio posnetek, ki bi morda lahko vplival na spremenjeno mnenje psihiatra in predlagal imenovanje novega. Tožilka Majcen, če je obramba dejansko omenjeni dokaz prejela šele po predobravnavnem naroku, ni nasprotovala, da se o tem dodatno izreče že postavljeni izvedenec, ni pa soglašala z imenovanjem novega. Temu bi bila naklonjena šele, če bi se za to izkazala potreba pozneje.

Obtožnica 20-letnika bremeni uboja

Tožilka je zato predstavila obtožnico, po kateri je obdolženi v noči s 25. na 26. maj v garsonjeri večstanovanjskega objekta na Partizanski cesti, v bližini mariborske avtobusne postaje, življenje vzel 27-letni državljanki Srbije. Po predhodnem fizičnem nasilju naj bi jo davil tako dolgo, dokler ni prenehala dihati in je umrla.

Na današnji uvodni narok so kot priči vabili tudi oškodovanki, mamo in sestro žrtve, a sta se obe opravičili zaradi psihične stiske in zdravstvenih težav ter zagotovili, da bosta naslednjič prišli, obe pa sta že pred časom vložili premoženjsko-pravni zahtevek.

Zaslišana soseda

Sodnici Hrastnik je tako danes uspelo opraviti zgolj zaslišanje zakonskega para, ki sta živela v stanovanju ob tistem, kjer je kot najemnik bival Terentić in v katerem je prišlo do zločina.

Ženska je povedala, da so jo 25. maja okoli enajste zvečer zmotili kriki ženske iz sosednjega stanovanja, ki je nekajkrat zakričala “Pusti me”, nato pa je potihnilo in dodala, da si ni niti predstavljala, da bi lahko prišlo do tako krvavega dogodka.

Zbudila je moža, nato pa sta skozi kukalo na vhodnih vratih videla moškega, kako je stopal sem in tja po hodniku in tipkal v mobilni telefon. Po njenih besedah je bil videti zelo čuden in prestrašen. Če bi se kričanje in hrup nadaljevala, bi gotovo poklicala policijo, tako pa sta bila prepričana, da se je par sprl in da je ženska odšla.

Enako je izpovedal tudi njen mož, ki ga je naslednji dan dopoldne žena klicala, da ji je moški iz sosednje strani tolkel po vratih. Ko je prišel domov, je potrkal na njegova vrata in ga vprašal, zakaj je tolkel pri njih, a mu je skozi rahlo odprta vrata povedal le, da mu je zmanjkalo cigaret.

V stanovanju živel slabe tri tedne

Oba sta tudi povedala, da je mlajši moški v sosednjem stanovanju živel le kakšnih 20 dni, ter da ga pred tem niti nista videla, le mož morda enkrat na hodniku. Na vprašanja zagovornika, ali sta skozi kukalo na večer dogodka videla prav obdolženega, tega nista mogla z gotovostjo potrditi, saj da je bila tema, je pa mož potrdil, da je obdolženega videl naslednji dan, ko je potrkal na njegova vrata.

Sojenje se bo z zaslišanjem več prič nadaljevalo 5. decembra, še en narok pa je že razpisan za 19. januar.

STA