Požar na goriškem Krasu še ni dokončno pogašen, kajti na območju danes ni padlo kaj veliko dežja. Ponoči bo na požarišču ostalo 58 gasilcev iz gorenjske, dolenjske in severnoprimorske regije, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko.

Potrebnega dežja ni bilo

Danes se je z ognjem bojevalo 143 gasilcev s pomočjo 44 gasilskih vozil. Na različnih krajih so se pojavljala posamezna majhna žarišča, gasilci pa so bili zaradi pomanjkanja dežja in kasneje sonca in predvsem vetra v nenehni pripravljenosti.

Na območju je bila aktivna tudi ekipa strokovnjakov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki te nenehno odstranjuje z območij izven požarišča oziroma na njegovem robu. Od začetka požara so jih odstranili že več kot 230 kosov oziroma eno tono in 300 kilogramov, so sporočili iz regijskega štaba.

Lovci iz lovskih družin Trstelj Kostanjevica na Krasu in Fajti hrib Renče pa so tudi med požarom z vodo redno oskrbovali napajališča za živali. To sicer počno vedno v sušnih mesecih. Ob tem so opozorili, da živali v naravi zdaj potrebujejo predvsem mir, da se po nadvse stresnih dnevih bežanja pred požarom lahko nekoliko umirijo.

STA