Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so minulo sredo, na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča v Ljubljani, izvedli 14 hišnih in osebnih preiskav zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve več kot 30 kaznivih dejanj goljufije, šonarejanja listin in pranja denarja. Preiskave so se opravljale na območju Policijske uprave Ljubljana. Kaznivih dejanj je osumljenih 12 fizičnih oseb, starih med 28 in 56 let (1 državljan Bosne in Hercegovine in državljani Republike Slovenije). Z dejanji sta bili oškodovani 2 pravni osebi in 4 fizične osebe. Pri opravljanju hišnih preiskavah je sodelovalo 56 policistov in kriminalistov Policijske uprave Ljubljana in preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada.

S ponarejenimi dokumenti so se predstavljali kot fizične osebe ali kot direktorji oškodovanih družb

V preiskavi, ki se je začela konec leta 2022, je bilo ugotovljeno, da je več medsebojno povezanih osumljencev izvrševalo kazniva dejanja na način, da so se na bankah bančnim uslužbencem predstavljali bodisi kot fizične osebe ali kot direktorji oškodovanih družb. Bančnim uslužbencem so pri tem izročali ponarejene osebne dokumente, izdane na ime oškodovane fizične osebe ali direktorja oškodovane družbe.

Ko so na ta način izkazali istovetnost, pa so zahtevali izvršitev gotovinskega dviga s transakcijskega računa oškodovane gospodarske družbe. V nekaterih primerih pa sklenitev kreditnih pogodb, na podlagi katerih so banke na transakcijske račune oškodovanih družb nakazale večje denarne zneske, le te pa so osumljenci v nadaljevanju dvignili.

Od uslužbencev banke so tudi zahtevali izvršitev nakazila na točno določen transakcijski račun v tujino, katerega so obvladovale osumljene osebe. Gotovino so osumljenci v nadaljevanju bodisi dvignili ali pa nakazali na druge račune, ter si na takšen način pridobili veliko protipravno premoženjsko korist, so pojasnili na PU Ljubljana.

Pridržan 56-letni osumljenec, državljan Slovenije

Po opravljenih hišnih preiskavah je bilo zoper 56 letnega državljana Slovenije odrejeno pridržanje na podlagi določilih Zakona o kazenskem postopku. Osumljeni je bil v predkazenskem postopku, ki ga je vodilo in usmerjalo Specializirano državno tožilstvo, priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Pridržani osumljenec je bil zaradi istovrstnih kaznivih dejanj že predobravnavan s strani policije v Sloveniji in tujini.

Skupna protipravna premoženjska korist v vseh kaznivih dejanjih znaša več kot milijon eurov (1.076.500 evrov), pri čemer je policija uspela zavarovati skoraj 600.000 evrov (586.433,60 evrov). Najvišja pridobljena protipravna korist v enem samem dejanju je znašala pol milijona evrov.

Zasegli tudi droge in pištole

Na opravljenih hišnih preiskavah so bili poleg dokazov potrebnih za navedeni postopek, zaseženi še naslednji predmeti:

– manjša količina prepovedane droge konoplje in kokaina,
– pištola,
– avtomatska puška,
– avtomatska pištola in
– 588 nabojev različnega kalibra.

Navedeni predmeti so bili poslani v analizo in bodo po pridobljenih rezultatih v primeru prepovedane droge izvedeni prekrškovni postopki. Po pridobljeni analizi nelegalnega orožja pa bodo na PU Ljubljana nadaljevali z zbiranjem obvestil v zvezi suma storitve kaznivega dejanja Nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva.

Za kaznivo dejanje goljufije in pranja denarja je predpisana kazen do osmih let zapora. Za kaznivo dejanje ponarejanja listin pa do treh let zapora, so še sporočili s PU Ljubljana.