Kot smo poročali, so starši učencev, ki obiskujejo ljubljansko Osnovno šolo Kolezija, v sredo prejeli obvestilo, da naj bi neznanec v bližini šole v avtomobil skušal zvabiti mlajšo učenko. Na križišču Gerbičeve in Krimske ceste naj bi se ustavil črn avtomobil, iz njega pa naj bi izstopil neznanec, ki je deklico skušal v avto zvabiti z mahanjem in bomboni. Šola je obvestila policijo, z dogajanjem pa seznanili tudi vse učitelje in starše.

Ogovarjal jo je na daljavo, do neposrednega stika ni prišlo

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so potrdili, da so bili v sredo obveščeni o dogodku, v katerem je na območju Viča pri trgovini nasproti Osnovne šole Kolezija neznani moški ogovarjal otroka. Kot so pojasnili, je po do zdaj zbranih obvestilih neznanec otroka ogovarjal na daljavo in do neposrednega stika med njima ni prišlo. Vse okoliščine dogodka ter razlog in namen ogovarjanja še preverjajo in o tem zbirajo obvestila. Prav tako v sodelovanju s šolo in roditelji ter drugimi deležniki izvajajo ukrepe za zagotovitev varnosti otrok v širšem šolskem območju.

Takšen je opis neznanega moškega: Star je med 40 in 50 let, srednje postave, visok med 175 in 180 centimetrov, ima kratke rjave lase. V času dogodka je bil oblečen v črno majico, govoril z ljubljanskim naglasom in uporabljal črno vozilo znamke volkswagen passat karavan z ljubljanskimi registrskimi tablicami. Policisti ga pozivajo, da pokliče policijo ali se zglasi na Policijski postaji Ljubljana Vič.

Policisti v povezavi z dogodkom in zaradi razjasnitve vseh okoliščin pozivajo vse, ki bi karkoli vedeli, da to sporočijo na številko 113, Policijsko postajo Ljubljana Vič na 01 470 09 60 ali anonimno številko 080 1200.

Poudarili so še, da je pomembno, da občani nepreverjenih informacij ne delijo na družbenih omrežjih. To lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje, še preden policisti preverijo dejansko stanje.

Odrasle pozivajo, da je treba otrokom pojasniti, kaj naj naredijo in kam naj se zatečejo v nevarni situaciji. “Vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in da ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive,” svetujejo in dodajajo, da je zelo pomemben pogovor.