Kot navaja spletni portal Metropolitan, se zdravniki v mariborskem UKC borijo za življenje najstnice, ki naj bi se v nesrečnem dogodku okužila s steklino. Šlo naj bi za najstnico, ki jo je ugriznila mačka. Ali gre za domačo ali potepuško mačko, še ni znano. Takoj po ugrizu naj bi jo odpeljali v bolnišnico. Njena mama je, kot navaja Metropolitan, poklicala v eno od mariborskih srednjih šol in sporočila, da hčerke ne bo k pouku, saj je zaradi stekline v smrtni nevarnosti. UKC Maribor zaenkrat navedb ni potrdil.

Ker gre za smrtonosno in nalezljivo bolezen, bi o primeru moral biti obveščen Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), a zaenkrat takšnih informacij nimajo. Steklina je smrtno nevarna bolezen, ki se prenese z okužene živali na ljudi, vendar se je Slovenija v letu 2016 proglasila za državo, prosto stekline. Proste stekline so tudi vse naše sosednje države (Italija, Avstrija, Madžarska in Hrvaška).

Urbana steklina izkoreninjena po drugi svetovni vojni

Človek se lahko okuži z ugrizom okužene ali stekle živali, pri stiku poškodovane kože ali sluznice s slino okužene ali stekle živali, prek opraskanine, prek sluznice dihal v votlinah, kjer so številni netopirji in pri delu z virusi stekline v laboratoriju.

Stekline ne moremo dobiti pri stiku s krvjo, urinom ali blatom stekle živali. Prenos s človeka na človeka je mogoč s transplantacijo organov, prek placente, pri izvajanju zdravstvene pomoči, zaradi človeškega ugriza, saj je bolnik s steklino kužen. Virus ostane na mestu poškodbe od nekaj dni do nekaj tednov, nato potuje po živcih do osrednjega živčevja, kjer povzroči poškodbo živčnih celic. Nato se razširi ter naseli v slinavkah ter v različnih drugih organih, so zapisali na spletni strani NIJZ.

Po podatkih NIJZ je bila v Sloveniji urbana, ki jo prenašajo mačke in psi, steklina izkoreninjena kmalu po drugi svetovni vojni z uvedbo obveznega cepljenja psov proti steklini in drugih veterinarskih ukrepov. Med letoma 1946 in 1950 je za urbano steklino v Sloveniji umrlo 14 oseb, od leta 1950 pa nihče več.

Ukrepe za zaščito ljudi pred steklino v sodelovanju z NIJZ izvajata veterinarska in zdravstvena služba, cepljenje proti steklini pa v specializiranih antirabičnih ambulantah na območnih enotah NIJZ.