Sodišče je na predlog Državnega tožilstva odredilo pripor za štiri mladoletnike, ki so osumljeni pretepanja 22-letnika pred klubom Velvet na Poljudu v Splitu. Pripor je bil odrejen, da dejanja ne bi ponovili, poroča portal Index.hr.

Policija je štiri mladoletnike in enega 18-letnika prijavila zaradi povzročitve hudih telesnih poškodb. Med njimi je tudi 17-letni sin načelnika PU splitsko-dalmatinske Slobodana Marendića, ki je zaradi tega primera včeraj podal odstopno izjavo. Stanje poškodovanega mladeniča je zelo resno, saj ima življenjsko ogrožajoče poškodbe glave. Nahaja se na oddelku intenzivne nege splitskega KBC-ja.

Poveljnik je s položaja že odstopil

Poveljnik splitsko-dalmatinske policijske uprave Slobodan Marendić je s položaja odstopil v nedeljo zjutraj. Pojasnil je, da so zasebne okoliščine, v katerih se je znašel kot oče, nezdružljive z njegovo profesionalno vlogo poveljnika policijske uprave. Pri tem je poudaril, da so zaradi vpletenosti njegovega sina v napad kriminalistično preiskavo prevzeli policijski uslužbenci druge policijske uprave. Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je v nedeljo sprejel njegov odstop, poroča N1.

Spor med dvema skupinama se je začel znotraj kluba. Po poročilih je vse skupaj zakuhal mladenič, ki naj bi bil nesramen do Marendićeve hčere. Prišlo je do prerivanja, ki se je nadaljevalo tudi pred klubom. Spor naj bi eskaliral po tem, ko je sin Marendića prejel udarec v glavo. Po poročanju Indexa, naj bi ga isti mladenič, s katerim se je spopadel znotraj kluba, udaril v glavo. Nato je prišlo do hude poškodbe 22-letnika, ki spora ni začel, ampak je bil v družbi, ki se je spopadla z Marendićem, saj ga je nekdo iz Marendićeve skupine brcnil v glavo.

Posnetek prikazuje zadnjih 20 sekund spora

Portal Slobodna Dalmacija je nedavno objavil del posnetka (na tej povezavi) s kamere nadzornega sistema bližnjega objekta, ki prikazuje zadnjih dvajset sekund spora in nastanek hujših poškodb 22-letnika. Na posnetku je videti, kaj se je dogajalo po tem, ko so mladeniči bili izgnani iz kluba. Jasno je videti, kako ob 3:25 pet moških v temnih oblačilih pretepa žrtev, medtem ko eden izmed njih stoji ob strani in poskuša ustaviti dogajanje. Na začetku posnetka je videti, kako moški v beli majici, ki je del skupine in ki demonstrativno dviguje roke, obrne hrbet in odide v trenutku, ko začnejo padati udarci. Index še dodaja, da nobeden od moških na posnetku ni tisti, ki je dejansko povzročil celoten pretep – navajajo namreč, da je tisti moški nosil rdečo majico in se je po eskalaciji spora vrnil v klub, medtem ko je 22-letnik ostal sam, obkrožen s petimi drugimi. Celoten pretep traja približno deset sekund, večinoma gre za udarce po glavi, medtem ko se žrtev skuša braniti.

V določenem trenutku se mu celo uspe iztrgati iz skupine, odmakne se nekaj korakov, vendar ga ponovno napadejo. Od sile udarca pa 22-letnik nato pade ob rob stopnic in udari z glavo ob tla ter nepremično obleži. S tem se video tudi zaključi.