Okrožno sodišče v Beljaku je danes zaradi ogrožanja fizične varnosti 34-letnega slovenskega zdravnika obsodilo na 600 evrov globe. Zdravnik je pred letom dni v vinjenem stanju na prevozu iz Hrvaške v Nemčijo spremljal bolnika, ki je med potjo umrl. Odločitev sodišča je pravnomočna, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Odziv zdravnika: Errare humanum est

Bolniku je kmalu po predoru Karavanke na avstrijskem Koroškem nenadoma postalo slabo, urgentni zdravnik, ki ga je nadzoroval, pa mu ni mogel pomagati. Poklicali so tudi avstrijske reševalce, vendar je moški na poti do bolnišnice v Beljaku umrl. Izkazalo se je, da je imel slovenski zdravnik v krvi 2,2 promila alkohola. Bolniku pa je intubacijsko cevko namesto v sapnik vstavil v požiralnik.

"Priznam krivdo. Errare humanum est (Motiti se je človeško)," je dejal zdravnik. Priznal je krivdo glede alkoholiziranosti, ne pa tudi za smrt bolnika. Kot je pojasnil, je dan pred prevozom s svojim dispečerjem spil veliko alkohola in spal na poti v Zadar v reševalnem vozilu. Med prevozom bolnika pa ni več pil, je zagotovil.

Največja napaka je bila, da je sploh prevzel bolnika, saj ga po njegovi oceni zaradi številnih diagnoz ne bi smeli transportirati, a je nato popustil pritiskom nadrejenih, je še pojasnil zdravnik. Sodnica Sabrina Pušnik je ocenila, da se tovrstnega ravnanja ne sme tolerirati. Zdravniku sicer ne morejo pripisati odgovornosti za smrt bolnika, lahko pa za njegovo vinjenost, je dodala.

Zdravnik mora poleg globe plačati še 1000 evrov odškodnine za povzročeno bolečino sinu preminulega bolnika, prejšnji delodajalec pa 500 evrov odškodnine.

Tako zdravnik kot tožilstvo sta se strinjala z odločitvijo, poroča STA.