Novomeški kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper osumljenega, ki je državljan Srbije in njegovo slovensko družbo, ki se ukvarja s preprodajo rabljenih vozil na srbski trg. Med preiskavo so ugotovili, da je osumljeni sestavil več kot 200 računov o prodaji rabljenih vozil, v katere je vpisal lažne podatke o vrednosti vozil. 

Lažni podatki o cenah avtomobilov

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto so med kriminalistično preiskavo ugotovili, da je osumljenec storil več kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu kazenskega zakonika. Kot odgovorna oseba je sestavil račune o prodaji rabljenih motornih vozil poslovno povezanim srbskim družbam, v katere je vpisal lažne podatke o nižji vrednosti vozil, so sporočili s PU Novo mesto.

Oškodoval tudi Srbijo

Kriminalisti so ugotovili, da so računi izkazovali tudi več kot 50 odstotkov nižjo vrednost od nabavne vrednosti posameznega vozila. Osumljenec je na ta način družbi znižal osnovo za odmero davka od dohodka pravnih oseb ter s tem oškodoval državni proračun. Hkrati pa je kupcem, srbskim družbam, na podlagi lažnih računov omogočil plačilo nižjih uvoznih dajatev, s čimer je bil oškodovan proračun Republike Srbije.

Osumljeni je lažne račune zavedel v svoje poslovne evidence in knjige, ki so bile nato podlaga za mesečne obračune DDV, ki jih je predložil finančnemu organu. Slednji je navedene nepravilnosti zaznal in o sumu storitve kaznivega dejanja obvestil policijo. Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Krškem. Za kaznivo dejanje ponareditev ali uničenje poslovnih listin po členu 235. kazenskega zakonika je predpisana kazen zapora do dveh let, so še sporočili s PU Novo mesto.

STA