Po včerajšnjem incidentu na tekmi 21. kroga Prve lige Telemach med Muro in Mariborom so iz NŠ Mura sporočili, da je zaradi različnih simptomov, ki so bili posledica odvrženega eksplozivnega telesa, pomoč v murskosoboški bolnišnici poiskalo pet nogometašev (Niko Kasalo, Tilen Ščernjavič, Žiga Laci, Robert Čakš in Luka Turudija) ter kondicijski trener Gal Ribič.

Več o incidentu: Začasna izguba sluha, močni glavoboli, opekline, kaj pravi policija?

Po pregledu v murskosoboški bolnišnici so bili napoteni na oddelek otorinolaringologije v UKC Maribor. Niko Kasalo je zaradi poškodb sluha moral ostati na opazovanju, da bi izključili morebitne trajne posledice sluha, ki so bile posledice močnega poka. Ostalih pet je bilo po pregledu odpuščenih iz UKC Maribor, danes pa so morali v Splošno bolnišnico Murska Sobota na dodatne preiskave.

Nekaj kršiteljev izsledili in identificirali

Predstavnik Policijske uprave Murska Sobota je v izjavi zvečer v Murski Soboti poudaril, da so dva ali tri kršitelje izsledili in jih identificirali, v prihodnjih dneh pa bodo pregledali še nadzorne posnetke, ugotovili okoliščine in zbrali druge dokaze.

Zaradi poškodb igralcev in kondicijskega trenerja gre pri tem za sum povzročitve splošne nevarnosti, pri čemer so policisti že zaslišali nekaj očividcev, tudi glede poškodovanja lastnine. Uporabili so prisilna sredstva zoper devet oseb, "a najmilejša, torej telesno silo".

Preiskava poteka tudi glede organizacije tekme, pri čemer gre za sum kršitve zakona o javnih zbiranjih, pri čemer globa za organizatorja v primeru krivde znaša 500 evrov, za njegovo odgovorno osebo pa 250 evrov, so dodali pri Policijski upravi Murska Sobota.

Murskosoboški škof pozval k odločnem ukrepanju

Murskosoboški škof Peter Štumpf je pozval pristojne k odločnemu ukrepanju. "Huliganstvo je treba zaustaviti - takoj in povsod," je svoj odziv naslovil škof Štumpf. Nedeljsko dogajanje v Fazaneriji ga je globoko prizadelo in užalostilo. "Lep športni dogodek se je sprevrgel v hudo nasilje. Šlo je torej za namerno dejanje poškodovanja oseb, ki pomeni kriminalna dejanja in zato tudi kazensko odgovornost. Žal mi je za vse poškodovane in jim želim čimprejšnje okrevanje," je zapisal v sporočilu za javnost, ki ga je objavil časnik Vestnik.

Huliganstvo po njegovih besedah nima nič opraviti s športom. "Huliganstvo ni navijaštvo, ampak je navadno barbarstvo. Ekipa, ki ima za seboj huligane, in to tudi dobro ve, ne izpolnjuje nobenih pogojev, da bi lahko nastopila in igrala," je bil oster. "Dokler se tukaj ne bodo postavile meje, se bo šport, predvsem pa nogomet, vse bolj kriminaliziral in to brez ovir. Nadaljevanje tega vodi v čisto navadno gladiatorstvo, ki zahteva žrtve, v skrajnosti na žalost tudi smrt," je dodal.

Škof poudarja, da je ključna preventiva. "Odpravljanje posledic po tragičnih dogodkih pomeni zgolj hinavski poskus opravičevanja tistih, ki niso poskrbeli, da se nasilje ne bi zgodilo," je navedel.

Pristojne poziva, da takoj odločno in učinkovito ukrepajo. "Tragičen dogodek v Fazaneriji je sprožil alarm, ki vse prebuja iz sanjskosti nogometa, ki je bil tudi tokrat zlorabljen za hudo nasilje. Če bodo v naša mesta še naprej prihajali huligani, potem so to nedeljo v Fazaneriji poleg alarma zazvonili tudi pogrebni zvonovi temu čudovitemu in nadvse lepemu športu, njegovemu navijaškemu duhu in tekmovalnosti na Slovenskem. Še je čas, da huliganstvo zaustavimo in mirno in veselo gremo na tekme," je zaključil.

NZS: Usoda tekme bo znana po odločitvi vodje tekmovanj

Medtem so se odzvali še v NZS in v NK Maribor. "Na Nogometni zvezi Slovenije smo ogorčeni in pretreseni zaradi dogodkov na tekmi 21. kroga Prve lige Telemach med Muro in Mariborom. Do 57. minute smo gledali navijaški praznik, potem pa je bila tekma zaradi navijaških izgredov prekinjena, ob uporabi nevarnih eksplozivnih sredstev gostujoče navijaške skupine pa je prišlo do poškodb šestih članov domačega moštva." so sporočili iz NZS.

Na NZS si želijo in upajo, da poškodovani zaradi nepremišljenega, sramotnega dogodka ne bodo nosili dolgoročnih posledic. Vsem želijo čim hitrejše okrevanje. Obenem so izrazili obžalovanje, da se je tekma spremenila v dogodek, ki meče slabo luč na slovenski klubski nogomet in odvrača iskrene nogometne navdušence in družine od ogleda tekem v živo. Incident najstrožje obsojao in verjamejo, da bodo storilca poleg disciplinske odgovornosti pod okriljem NZS, doletele tudi najostrejše sankcije pristojnih organov.

"Nujno bo potrebno potegniti jasno ločnico med navijaštvom in huliganizmom in čas je, da se problema lotimo skupaj z vsemi deležniki. Današnji dogodek je dodaten signal, da je na tem področju potrebna sistemska in celovita ureditev. Čeprav razplet tekme ta trenutek ni na prvem mestu, bo usoda tekme znana v najkrajšem možnem času, po odločitvi vodje tekmovanj NZS," so še zapisali.

NK Maribor: Obžalujemo in obsojamo

"Do 57. minute prijetno nogometno popoldne, s podobo stadiona, ki je do tedaj pomenila novo poglavje promocije slovenskega prvoligaškega tekmovanja, je, žal, dobilo črn madež. Uporaba pirotehničnih sredstev, ki je šla čez mejo in privedla do poškodbe nogometašev Mure ter članov strokovnega štaba, je zasenčila ves trud vseh udeležencev na igrišču ter prizadevanj, da bi spremljali nogometni praznik. V pričakovanju tekme namreč ni bilo prisotnih nobenih nesoglasij ali morebitnih tenzij, kar bi lahko vplivalo na početje skupin ali posameznikov. Napovednik dvoboja je bil z obeh strani spoštljiv, le z izpostavljeno nogometno tematiko, prav tako ni bilo razgretih strasti med navijaškima skupinama," so medtem sporočili iz NK Maribor.

V klubu so še poudarili, da imajo z NŠ Mura že dolga leta prijateljske, zgledne odnose, zato neprijeten dogodek zanje pomeni še večje razočaranje. Ob medsebojnih pogovorih po nedokončani tekmi so gostiteljem izrekli globoko obžalovanje ob igrišču in v klubskih prostorih, poslovni direktor Bojan Ban je v imenu NK Maribor stopil pred mikrofone v družbi predsednika domačega kluba Roberta Kuzmiča ter obsodil objestno, nevarno početje, ki je privedlo do predčasnega zaključka tekme.

"Po športni plati so zadeve šlo v želeno smer, naše moštvo je vodilo z 2:0 in se približevalo uresničitvi tekmovalnega cilja. Žal pa je početje na tribunah onemogočilo, da dočakamo razplet na igrišču. Incident obžalujemo in ostro obsojamo. Dogodka, kot se je zgodil danes v Murski Soboti, ne pomnimo in upamo ter verjamemo, da se več nikdar ne bo. Igralcem in članom NŠ Mura, ki so utrpeli poškodbo med pokom ob robu igrišča, želimo uspešno, čim hitrejše okrevanje. Z željo, da se v prihodnje znova pomerimo le v športnem boju na igrišču in brez prisotnosti dejavnikov, ki ne sodijo na stadione ter nimajo nobene skupne točke z nogometom," so še zapisali.