23-letna Tadeja Gregorec, ki se je 4. decembra 2019 skoraj zadušila na zabavi v Štuku, je zaradi posledic umrla novembra lani. Njena družina sedaj iščejo pravico na sodišču. Včeraj se je na Okrožnem sodišču v Murski Soboti pred višjo sodnico Marjetico Škerget Logar začela pravda med družino pokojne Tadeje ter Klubom prekmurskih študentov (KPŠ), Zavodom študentska komuna in Zavodom Štuk, poročajo Slovenske novice.

Z odškodninsko tožbo zahtevali 50 tisoč evrov

Pred tremi leti je na študentskem centru Štuku v Mariboru potekala tradicionalna študentska zabava Prekmurska gibanica. Sredi zabave so priredili tekmovanje, na katerem je več udeležencev poskušalo čim prej pojesti štiri kose prekmurske gibanice. Toda prišlo je do grozljive nesreče, saj se je ena izmed tekmovalk, mlada študentka, začela dušiti. Dekle se je zgrudilo in nemudoma so ji priskočili na pomoč, varnostna služba pa jo je odnesla iz dvorane. Reševalci, ki so kmalu prispeli na kraj, so dekle oživljali več kot pol ure, nato pa jo odpeljali v UKC Maribor. Njeno zdravstveno stanje je bilo resno.

Nesrečo je preživela, vendar ji je pustila trajne posledice. Življenje mladega dekleta je za vedno ugasnilo novembra lani. Tadeja je dva meseca pred smrtjo preko svoje matere kot skrbnice vložila odškodninsko tožbo, s katero zahteva 50.000 evrov za škodo, ki jo je utrpela kot posledico zadušitve s hrano.

Toženim očita, da na prireditvi ni bilo primerne zdravstvene oskrbe

Včeraj so na sodišče stopili direktor Zavoda Štuk Miroslav Sarkičevič, predsednik KPŠ Alen Lončar in mama pokojne študentke Suzana Gregorec, še navajajo Slovenske novice. Mama pokojnega dekleta toženim očita, da na prireditvi ni bilo primerne zdravstvene oskrbe oziroma primerne osebe, ki bi lahko s pravočasnim in pravilnim posredovanjem preprečila tragedijo.

Toženi strani ugovarjata, ne prevzemata odgovornosti, ker trdita, da ni šlo za nevarno dejavnost, trdita tudi, da so na priljubljeni študentski zabavi imeli zagotovljeno zdravstveno oskrbo. Menijo, da za neljubi dogodek na prireditvi ni odgovoren nihče. KPŠ je vseeno podal ponudbo za poravnavo, a ta ni bila uspešna.

Sodnica je dejala, da bo treba ugotoviti, kdo je bil organizator prireditve in ali sploh obstaja odgovornost za organizatorje 23. Prekmurske gibanice. Če obstaja, bo treba ugotoviti, ali je zahtevana odškodnina ustrezna in od koga. To bodo ugotavljali z nadaljnjim postopkom, narok pa je bil preložen na februar, še piše medij.