Obtožnica zoper 21 domnevnih članov slovenske celice Kavaškega klana zaradi trgovanja z drogo je pravnomočna. Na očitke novembrske obtožnice so obtoženi sicer ugovarjali, a so bili vsi neuspešni. Kdaj se bodo začeli predobravnavni naroki, še ni znano, poroča Večer.

Slovenska policija je maja lani izvedla številne aretacije osumljenih trgovanja z drogo, domnevno tesno povezanih s kriminalno združbo Kavaškim klanom. Specializirano državno tožilstvo je pol leta po mednarodni operaciji, v kateri so slovenski policisti razbili slovenski Kavaškega klana, ki se je ukvarjala s trgovanjem z drogami, vložilo obtožnico zoper člane združbe.

Obtožnico so vložili zoper 24 od 64 osumljencev.

Od vložitve obtožnice pa do njene pravnomočnosti se je število obtoženih skrčilo še za tri. Luko Arapovića, Mladena Samardžijo in Miša Krčiča bodo namreč izločili iz glavnega postopka, ker so našim pravosodnim organom še vedno nedosegljivi. Ko bodo prijeti, se bo sojenje zanje odvilo posebej, še poroča Večer.

Obtožnica je dolga kar 490 strani

Tožilec Specializiranega državnega tožilstva Jože Levašič je novembra lani na ljubljansko okrožno sodišče vložil 490 strani dolgo obtožnico, v kateri so predstavljeni očitki trgovanja z drogo. Enaindvajset obtoženih Levašič bremeni, da so na območju Španije, Nizozemske, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Italije in drugih držav od decembra 2018 v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe, v kateri so imeli natančno določene vloge, od dobaviteljev kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, 30 litrov amfetamin baze, deset kilogramov heroina, 96 kilogramov hašiša in druge droge. Drogo so nato prepeljali v Slovenijo in jo prodajali naprej.

Tožilstvo v obtožnici tudi predlaga kazni, ki naj bi jih izreklo sodišče v primeru obsodbe. Za vodjo kriminalne združbe Klemna Kadivca predlaga 12,5 let zapora.

STA