Potem ko je nedavno Slovenijo razburila afera o domnevnem spolnem nasilju nad številnimi dekleti, ki so svojo zgodbo delila na Instagramu, je Maja Megla, nekdanja partnerka Romana Uranjeka, vpletenega v afero Fotopub, ki priča o spolnem nadlegovanju Uranjeka in Dušana Josipa Smodeja, v svoji knjigi opisala odnos z Uranjekom. Ta je trajal le mesec dni do prvega poskusa ponižujočega, deviantnega spolnega odnosa. Zapisala je, da je Uranjek o sebi pravil: “Nimam meja. Vse si lahko privoščim.” Kasneje sta se sicer neprestano srečevala zaradi narave njunega dela in tudi družila, vendar ne zasebno, dokler nista leta 2011 prekinila vse stike, poroča Metropolitan.

Maja Megla, vir Twitter

S svojim zapisom si želi nekdanja Uranjekova partnerka opogumiti vse žrtve nasilja, ki sta ga nad njimi domnevno izvajala prav Uranjek in Smodej. Doslej naj bi na policijo prispele le anonimne prijave, ki pa naj ne bi bile dovolj za nadaljnji postopek.

Gledali so mu skozi prste

“Nič ni narobe s tem, da se posamezniki dogovorno podajajo v obskurne spolne prakse. V primeru Smodej/Uranjek pa je šlo za obtožbe spolnega nasilja in omamljanja. Roman Uranjek, uveljavljen slikar z močnim družbenim vplivom in zaledjem, je ob izbruhu afere storil samomor. Afero so za tem zlorabili za politična obračunavanja ter medijske linče, namesto za razkrivanja zlorab ter pomoč žrtvam. Zato moram spregovoriti. Za vse njegove žrtve, ki ste okamnele. In kljub posledicam, katerih se zavedam, da bodo sledile,” je zapisala Megla.

Uranjek je tako svoja spolna nagnjenja izkazoval vpričo javnosti, saj so ga zaradi njegovega statusa opravičevali. V osemdesetih letih in tudi kasneje je bilo v moji generaciji spolno predatorstvo družbeno tolerirano. Opravičevalo se ga je in minimaliziralo. Bojim se, da je še vedno tako. Roman je ženske javno otipaval in na očeh vseh nadlegoval. Najpogostejše reakcije so bile: ‘Ah, naš Romanček!’ Na desetine, morda stotine žensk in moških smo/ste bili temu priča v javnosti! Spolno nasilje je izvajal tudi malce bolj skrito, ženskam v usta potisnil jezik, se ob žensko podrgnil z nabreklim udom, jo zagrabil za joške, šlatal po riti in za mednožje.

Roman Uranjek je bil del slikarskega kolektiva Irwin in širšega umetniškega gibanja Neue Slowenische Kunst. Bolj, kot so se uveljavljali v tujini, več je imel doma vpliva in moči. Spretno je pletel omrežje političnih in kapitalskih vezi, krepil svoj vpliv na programe razstavnih galerij in muzejev ter svoj vpliv na ljubljansko vizualno sceno in mlade umetnike. Rad je podarjal križe in se s tem ljudem prikupil. Iz žensk je delal muze, kar jim je laskalo, in jih – kot tudi prijatelje – fotografiral in vključeval v svoja ‘umetniška dela’. S krepitvijo moči se je stopnjevala tudi njegova objestnost.

Živel je dvojno življenje

“Živel je dvojno življenje. V krogih vplivnežev je bil galanten, pozoren in zabaven ter zelo sladek in ljubezniv do tistih, ki so bili pomembni na njegovi karierni poti. Imel pa je tudi svoje temno življenje: spolno predatorstvo, ki je bilo na očeh javnosti, in diabolično perverznost, za katero smo izvedeli nedavno, četudi se je v drobcih nakazovala že prej. Naj ponazorim na primeru. Po letu 2011, ko nisva imela več niti zasebnih in niti poslovnih stikov, sva se še vedno srečevala na javnih kulturnih dogodkih ali pa nekajkrat slučajno ob sobotah na ljubljanski tržnici, na kateri se je dobival s svojimi kolegi, znanci. Na enem od teh naključnih srečanj se je pred vsemi na glas junačil, kako med seksom ščije po ženskah,” razlaga Megla.

Smodeja ne poznam in ga nikoli nisem srečala, menim pa, da je Roman v njem končno našel idealnega družabnika, človeka iz sveta vizualne umetnosti z deviantnimi nagnjenji. Skupaj sta lahko izživljala svoje temačne perverznosti. Nekaj deklet je gotovo privolilo v obscene spolne prakse in so bile zato konsenzualne. Drugim se je med spolnim odnosom deviacija zgodila. Znanka je spregovorila te dni: šlo je za nenaden, nedogovorjen analni spolni odnos, ki ga je dokončal, četudi se mu je dekle upiralo. In nato so še tretje, ki jih je čustveno demonsko zmanipuliral.

Ena od Uranjekovih žrtev je našla moč in pogum ter s pomočjo strokovnjakov oddala ovadbo na okrožno javno tožilstvo v ponedeljek, 29. 8. 2022. V njej opisuje Romanovo početje:

Zahteval je, da se uležem na tla in je hodil obut s čevlji po mojem telesu, neoziraje se na bolečino. Nositi sem morala pasjo ovratnico in hoditi po njegovem stanovanju kot žival-psica ter obvezno piti šampanjec iz pasje sklede. Privezoval me je na stol in bičal, medtem ko sem ga morala oralno zadovoljevati. Uriniral mi je po obrazu in telesu, polival vroči vosek po telesu, porival steklenico šampanjca v vagino …

Po njegovem samomoru se je izkazalo, da je njune videoposnetke, ki naj bi bili le za njegovo zasebno uporabo, brez njenega privoljenja posredoval drugim. Nekateri moški očitno doživijo posebno seksualno potešitev zgolj v nasilnih in deviantnih seksualnih praksah, v katerih se nad drugimi izživljajo in tako izkazujejo svojo moč.

“Žal mi je za vse žrtve in tudi za vse tiste, ki živite v zanikanju, lažni hvali in molku, kajti z molkom soustvarjate predatorsko družbo,” je še zapisala Megla in obenem pozvala vse žrtve, da se opogumijo in zlorabe prijavijo policiji.