Direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je neznanec fizično napadel sredi Ljubljane, so na Twitterju zapisali v inštitutu. Kovačeva je podala prijavo na policijo, kjer se je zaradi fizičnega nasilja zglasila že drugič v zadnjih desetih dneh, so zapisali. Napad sta obsodila tudi predsednik vlade Robert Golob in ljubljanski župan Zoran Janković.

Na Bavarskem dvoru se je danes v Kovačevo z vso silo zaletel moški in jo odrinil, ob tem pa med drugim vpil, da bo ubil njenega psa in psoval Inštitut 8. marec, je na Twitter profilu inštituta zapisala Kovač.

Z njo je bila prijateljica, s katero sta napadalcu uspeli ubežati. “Vse skupaj se je zgodilo sredi belega dne. Ljudje so hodili mimo,” je zapisala. “Janševi kolaži, Nova24 in spodbujanje sovraštva imajo tudi materialne učinke,” meni Kovačeva. Dodala je, da je naveličana, da je žrtev, zato o napadih sicer ne govori, da ne bi skrbelo njenih svojcev. V tem trenutku pa se ji zdi pomembno, da se zavedamo, kakšna je realnost. “Po Evropi delam, ker doma nisem varna. Nikjer več nisem sama,” je zapisala.

Ljudje so do inštituta nasilni in agresivni, kar je po mnenju Kovačeve sistemsko spodbujano, a se do referenduma za javno Radiotelevizijo Slovenije (RTVS) ne bo umikala. “Ker tovarne grožnje producirajo takšno obnašanje. In ker je pomembno javno RTV pred tem obraniti,” je zapisala.

S Policijske uprave Ljubljana so za STA potrdili, da so danes obravnavali tudi dogodek z znaki fizičnega nasilja na območju centra Ljubljane, več podatkov o tem pa zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov in interesa preiskave trenutno ne morejo podati. Pojasnili pa so, da vsako prejeto prijavo preverijo in obravnavajo skladno z zakonodajo ter ustrezno ukrepajo. “Dogodke z elementi nasilja obravnavamo z ničelno toleranco, skrbno in z izvajanjem ukrepov za zaščito žrtev,” so še zapisali.

Golob napada obsoja

Napad je obsodil tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob, ki je ob predstavitvi kandidatov Gibanja Svoboda za lokalne volitve dejal, da je to dejanje nizkotno in podlo. “Ne morem si predstavljati, kako se lahko normalen odrasel moški spravlja na ta nivo nad mladimi puncami, to je popolnoma nesprejemljivo,” je dejal premier.

Golob je dodal, da je bilo v preteklosti s strani nekaterih medijev in konkretnih posameznikov, ki so nosilci visokih političnih funkcij, veliko hujskanja ravno proti njej. “Na dolgi rok bomo to lahko preprečili samo tako, da bomo peljali res konstantno spoštljivost v javni komunikaciji in v javnem diskurzu in hkrati žal napovedali vojno sovražnemu govoru v medijih in na spletu,” je dejal. Napovedal je, da bodo morali v naslednjih šestih mesecih temu posvetiti res visoko prioriteto.

Odzval se je tudi župan Ljubljane Zoran Janković, ki obžaluje napad na direktorico Inštituta 8. marec. “Ponosen sem na to, da imamo v Sloveniji mlade posameznike, kot je Nika Kovač, ki si upajo jasno in glasno izraziti svoja stališča in stati za njimi. Nikakor ni opravičljiv ne verbalni ne fizični napad na posameznika zaradi tega,” je v izjavi za javnost poudaril Janković, ki ostro obsoja vsakršno nasilje.

STA