Po poročanju Policijske uprave Ljubljana je včeraj, okoli 12. ure neznani storilec na območju Šiške na domu zamotil starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev in del. Drugi storilec je med tem iz hiše odtujili nakit in denar ter lastnico oškodoval za nekaj sto evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z vozilom sive barve. Opis enega storilca: moški star okoli 40 let, oblečen v kavbojke in jakno modre barve.

Policisti so bili včeraj obveščeni tudi o drzni tatvini, ki je bila izvršena 10. 4. 2024 za Bežigradom. Dve do sedaj neznani storilki sta v stanovanju starejši ženski ponujali terapevtske storitve ter nudile masažo. V tem času sta izkoristile nepozornost oškodovanke in ji odtujili več sto evrov gotovine. Policisti glede okoliščin kaznivih dejanj nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

V večini primerov so oškodovanci starejše osebe

"Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi, da so serviserji, bodisi, da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom," so pojasnili.

"Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci hišo nato zapustijo, tisti, ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo."

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«.

"Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe," še dodajo.