Z namenom zmanjšanja problematike alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu ter s tem zagotavljanja ugodnejših in stabilnih prometno-varnostnih razmer bodo na PU Maribor od sobote, 16. decembra, do nedelje, 17. decembra, izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, po metodologiji PROMIL.

Namen nadzora je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi.

Na območju Policijske uprave Maribor je vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed ključnih dejavnikov prometnih nesreč. Za zmanjšanje tovrstne prometno-varnostne problematike vsem udeležencem cestnega prometa svetujejo:

  • da se v primeru uživanja alkoholnih pijač (ne glede na zaužito količino) ne odločijo za vožnjo z vozilom v cestnem prometu;
  • da prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti (asfaltna površina je v tem obdobju hladnejša, ponekod tudi vlažna in spolzka);
  • da so vozniki posebej pozorni na ranljive udeležence v cestnem prometu, predvsem pešce.