Poročali smo že, da so se vandali znesli nad kipom Josipa Jurčiča na Grajski ulici 2, pri Mariborskem gradu oziroma za objektom Pokrajinskega muzeja. Na Policijski upravi Maribor so zdaj razkrili, da so bili o dogodku obveščeni danes, 30. septembra 2021, nekaj po 9. uri zjutraj.

Za odstranitev barve in čiščenje spomenika ter za vzpostavitev prvotnega stanja bo poskrbela Mestna občina Maribor.

Škode je za sedem tisočakov

“Z ogledom kraja dejanja in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec v času od 29. do 30. septembra med 16. in 7. uro poškodoval navedeni spomenik, ki ga je v celoti pobarval z različnimi barvami ter s tem povzročil za okoli 7.000 evrov škode,” so povedali na mariborski policijski upravi.

Kazenski zakonik za poškodovanje kulturnega spomenika določa kazen do osmih let zapora.

Foto: Igor Unuk

Sanacija bo zahtevna in dolgotrajna

V Pokrajinskem muzeju Maribor so povedali, da so rezultat vandalizma opazili danes zjutraj, ko so prišli v službo: “V skladu s protokolom smo obvestili lastnico (Mestno občino Maribor) in Zavod za spomeniško varstvo, vandalizem prijavili policiji, s policijo opravili ogled in razgovor ter spomenik zavarovali.”

Kip Josipa Jurčiča je v lasti Mestne občine Maribor, njegov upravljalec pa je Pokrajinski muzej Maribor.

O tem, kako se težave lotiti, se bodo pomenili z občino: “Nimamo izkušenj z javno plastiko, a glede na material spomenika (bron) in uporabljene spreje (na podlagi organskih topil) bo sanacija zahtevna in dolgotrajna.” Storilcu pa so namenili te besede: “Storilcu želimo poslati sporočilo, da naj le izraža svojo kreativnost, vendar naj bo ta njegova, ne pa da se obeša na kreativnost kiparja, ki je izdelal delo leta 1963. Napravljena je velika škoda. In to v Jurčičevem letu.”

Foto: Igor Unuk