Ne le na Hrvaškem, požari divjajo tudi na Portugalskem, v Franciji, Italiji, Grčiji in Španiji. Celotna južna Evropa se namreč še naprej spopada z silovitim vročinskim valom, ki podžiga gozdne požare in grozi z novimi temperaturnimi rekordi.

Vročinski val, ki trenutno vztraja nad jugom Evrope, se bo v prihodnjih dneh širil proti severu. Britanske oblasti so izdale redko rdeče vremensko opozorilo, saj bi lahko v ponedeljek in torek na jugu in v osrednji Angliji temperature dosegle kar 40 stopinj Celzija.

Po navedbah informacijskega sistema Evropske komisije za gozdne požare (Effis) so letos na območju celotne EU zabeležili rekorden obseg požarov. Od 1. januarja do 16. julija je ogenj uničil že 346.000 hektarjev gozdnatih območij, kar je trikrat več od povprečja zadnjih 16 let za omenjeno obdobje.

V Italiji turisti pred požarom zbežali v morje

V severnoitalijanskem obmorskem letovišču Bibione je včeraj zaradi gozdnega požara v morje zbežalo več turistov. Rešila jih je obalna straža. Po navedbah podžupana mesta San Michele al Tagliamento Pierlugija Grosseta policija požar še preiskuje, obstaja pa možnost, da so drevesa zaradi suše vnela sama. V turističnem kraju, ki leži na meji med deželama Benečija in Furlanija-Julijska krajina, se je z ognjem borilo več gasilskih enot in gasilski helikopter. Operacija se nadaljuje tudi danes.

V Toskani pa so morali gasilci iz Lucce v petek gasiti požar v oljčnem nasadu. Gozdni požari so izbruhnili tudi na Siciliji in Sardiniji, za njihovo gašenje pa so uporabili gasilska letala.

Zaradi izjemne suše je po vsej Italiji izbruhnilo več požarov, ki so zajeli gozdne površine in grmičevje. V občini Gereut vzhodno od Trenta na severu države so v petek zaradi gozdnega požara na površini približno 70 hektarjev napotili 90 gasilcev, dva helikopterja in dve gasilski letali. Gašenje se nadaljuje tudi danes, civilna zaščita pa je opozorila, naj se ljudje ne približujejo območju.

Na Portugalskem med gašenjem požara umrl pilot

Na Portugalskem je v boju s požarom v nesreči umrl 38-letni gasilski pilot. Sodeloval je pri gašenju požara v kraju Torre de Moncorvo blizu španske meje na severu Portugalske. Njegovo letalo Fire Boss se je v petek zrušilo po zajemanju vode iz reke Duero.

Portugalska civilna zaščita je ocenila, da so požari letos uničili že 38.000 hektarjev zemljišč. To je večja površina, kot so jo požari prizadeli v celotnem letu 2021.

V Španiji poleg požarov še smrti zaradi vročine

Tudi v Španiji se borijo s hudimi požari. Zaradi obsežnega požara v kraju Mijas v bližini obale Costa del Sol so morali preventivno evakuirati več kot 3.000 ljudi. Reševalne službe se borijo tudi s požari v bližini nacionalnega parka Monfrague v Extremaduri, ki je pomemben habitat redkih ptic, ter severneje v Kastilji in Leonu ter Galiciji, poroča STA.

Španske zdravstvene oblasti so sporočile, da je v Španiji med 10. in 14. julijem letos zaradi hude vročine umrlo 237 ljudi. Po vsej državi še naprej veljajo vremenski alarmi zaradi ekstremnih temperatur.

V Franciji velika evakuacija

Na francoski atlantski obali južno od Bordeauxa po večdnevnem gašenju enega od dveh velikih gozdnih požarov upajo, da se bo ta končno umiril. Davi je prefektura Gironde sporočila, da se obseg požara v bližini Teste-de-Buch čez noč ni povečal. Vendar ogenj še ni pod nadzorom in ostaja tveganje, da bi se znova razplamtel. Nenadzorovano gorita še dva požara na jugozahodu Francije, ki sta zajela skupno 9.000 hektarjev površin in zaradi katerih je bilo potrebno evakuirati 12.000 ljudi.

V Grčiji gorijo gozdovi in grmovje

Zublji so zajeli tudi obsežne površine gozda in grmovja v Grčiji. Gasilci so v petek uspeli omejiti požar na Kreti, potem ko so morali odrediti evakuacijo več vasi na jugu otoka. Druga najvišja stopnja požarne nevarnosti je še vedno razglašena za regijo Atika z glavnim mestom Atene ter za otoke Evboja, Kreta, Hios in Samos.