Kot smo že poročali, je Slovenijo v soboto pretresla smrt dojenčka, ki so ga med smetmi našli zaposleni na deponiji Špaja dolina pri Grosuplju.

Več bo znano šele po obdukcij

Nekaj pred 8. uro, so bili policisti obveščeni, da je bilo na območju Grosuplja najdeno truplo novorojenčka (moškega spola). Kraj so zavarovali in zbrali prva obvestila. Opravljen je bil ogled kraja, o tem pa sta bila obveščena dežurni preiskovalni sodnik in državni tožilec ter zdravnik Inštituta za sodno medicino. Truplo je bilo odpeljano na ISM, kjer bo opravljena obdukcija. Kot so v soboto zvečer sporočili iz PU Ljubljana, okoliščine dogodka kriminalisti še preiskujejo zato več informacij niso mogli podati.

“Pri obdukciji se bodo ugotavljale okoliščine smrti novorojenčka. V tej fazi ne moremo pojasnjevati, ali gre za umor ali detomor, saj niso znane okoliščine smrti novorojenčka. O detomoru govorimo izključno takrat, ko je za smrt otroka odgovorna mati, in to med porodom ali takoj po njem, ko je še pod vplivom poroda, se pravi tudi, da ne gre za mrtvorojenega otroka,” so še sporočili. Detomor je torej posebno kaznivo dejanje, ki ga lahko stori le mati med porodom ali takoj po njem.

Kot poročajo Slovenske novice, se detomor kaznuje nekoliko blažje kot ostale oblike odvzema življenja, saj so njegove okoliščine drugačne. Tako so matere pod vplivu poroda, poporodne depresije in posebnem psihičnem stanju.  V primeru, da se je otrok rodil že mrtev, čaka mater še milejša kazen.

Žal ne gre za osamljen primer

V zadnjih 20 letih bil le en primer detomora neraziskan. Gre za primer v Lenartu, ko so zaposleni na tekočem traku na deponiji zasledili dojenčka, ki zaradi podhladitve žal ni preživel.

Leta 2014 se je podoben primer zgodil blizu Maribora, ko je 19-letnica rodila v domači kadi. Po porodu je dojenčico zavrgla v Dravo, pozneje so našli delavci dravskih elektrarn. Policija pa je precej hitro izsledila storilko dejanja.

Podobno grozljiv dogodek se je zgodil januarja 2016 v Ljubljani, ko je stanovalec med garažami in bližnjim gradbiščem odkril vrečo s smetmi, pod njo pa truplo novorojenčka. Kriminalisti so storilko kaznivega dejanja našli s pomočjo DNK baze. Ker pa je obdukcija pokazala, da se je dojenček rodil mrtev, je bila zoper njo podana kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja skrunitve trupla.

Zadnji primer detomora, ki je k sreči ostal le pri poskusu, se je zgodil na Vranskem leta 2018. V tamkajšnji AMZS Center varne vožnje je namreč prišla mlada ženska v spremstvu partnerja ter v tamkajšnjih sanitarijah rodila. Deklico je pustila kar na tlek poleg WC školjke ter stavbo zapustila. K sreči je novorojenčico rešil inštruktor varne vožnje.

Primeri detomora z leti upadajo

Policijski inšpektor Tomaž Tomaževic je za Slovenske novice dejal, da z takimi krutimi dejanji stojita slabe socialno-ekonomske razmere ali pa psihično stanje matere otroka. Sicer je še pojasnil, da se pogostost tovrstnih dejanj zmanjšuje.

“Kot način storitve, tako Tomaževic, sta najpogosteje uporabljeni utopitev v straniščni školjki ali kopalni kadi oziroma podhladitev zaradi odvrženja ali zapustitve novorojenčka takoj po rojstvu,” pišejo Slovenske novice.