Na Policijski upravi Maribor so v času od aprila, do novembra 2023 prejeli večje število prijav požarov na območju mesta Maribor in v bližnji okolici. Z opravljenimi ogledi krajev požarov in z zbranimi obvestili je bilo ugotovljeno, da je najmanj 18 požarov, nastalo kot posledica storitve kaznivega dejanja.

V predkazenskem postopku so kriminalisti ugotovili, da so storilci v posameznih primerih povzročili požar z aktivacijo pirotehničnega izdelka, in ob tem uporabili tudi poliuretanske pločevinke (t. i. »pur peno«), s katerimi se je moč osnovnega pirotehničnega izdelka še povečala. V nadaljevanju so to osumljenci izvajali s pomočjo vnetljivih tekočin. Storilci so tako na različne načine na vozilih in delovnih strojih zanetili požar in na ta način v večini primerov povzročili veliko gmotno škodo, zaradi česar so kriminalisti SKP PU Maribor zbirali obvestila v smeri dokazovanja znakov kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti in kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.

Ugotovljeno je bilo, da so navedenih kaznivih dejanj utemeljeno osumljeni najmanj štirje državljani Republike Slovenije, stari med 20 in 30 let, s prebivališčem na območju Maribora in v bližnji okolici, ki so kazniva dejanja izvrševali v sostorilstvu, po predhodnem medsebojnem dogovoru o delitvi vlog, in sicer na način, da so se v nočnem času z osebnimi vozili pripeljali na dogovorjen kraj, kjer so pristopili do tam parkiranih vozil, razbili steklo in vanje odvrgli eksplozivno telo, kar je v kombinaciji s poliuretansko pločevinko (t. i. »pur peno«) in predhodno polito vnetljivo tekočino povzročilo takojšnjo eksplozijo in požar.

Kazniva dejanja povzročili iz objestnosti

”Kriminalisti smo ugotovili, da je motiv storilcev za izvrševanje kaznivih dejanj objestnost, saj so bili kraji, kjer je prišlo do požigov izbrani naključno, povezava osumljenih z oškodovanci ni bila ugotovljena, svoja dejanja pa so tudi z mobilnimi telefoni snemali. Iz kazenske evidence izhaja, da osumljene osebe do sedaj še niso bile pravnomočno obsojene zaradi storitve kaznivih dejanj,” je danes pojasnil Stanko Vidovič, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor.

So pa bile osumljene osebe s strani Policije v preteklosti obravnavne, kot storilci različnih prometnih prekrškov, v dveh primerih pa tudi kot storilci prekrškov s področja Zakona o varstvu javnega reda in miru.

Povzročili najmanj 18 požigov

V enem primeru so osumljenci v garažni hiši trgovskega centra na dveh parkiranih vozilih zanetili požar, ki se je za tem razširil tudi na, v neposredni bližini, parkirana vozila. V celoti so bila zaradi vpliva ognja uničena tri osebna vozila, pet vozil je bilo močno poškodovanih, prav tako je ogenj na površini 1.500 kvadratnih metrov uničil del ostrešja parkirne hiše. V požaru je nastala gmotna škoda, v višini najmanj 130 tisoč evrov. V primeru, da bodo statične meritve objekta pokazale poškodbe v konstrukciji stavbe, bo gmotna škoda presegla 500 tisoč evrov.

V drugem primeru so isti osumljenci na parkirnem prostoru družbe, ki se ukvarja s prodajo vozil, pristopili do parkiranih vozil tako, da je eden izmed osumljenih preplezal zaščitno ograjo ter najprej s kladivom za lomljenje stekel poškodoval vetrobranska stekla na petih parkiranih tovornih vozilih, nato pristopil do tam parkiranega specialnega vozila Policije, kjer je v notranjost odvrgel neznano eksplozivno sredstvo, kar je povzročilo eksplozijo in požar, v katerem so v celoti zagorela tri tovorna vozila, medtem, ko sta bila osebno vozilo in tam postavljen ladijski kontejner močno poškodovana. V požaru je nastala gmotna škoda, v višini najmanj 137 tisoč evrov.

Foto: PU Maribor

V tretjem primeru so isti osumljenci pristopili do parkiranega avtobusa v Hočah, ga spravili v pogon ter odpeljali do nekaj kilometrov oddaljene separacije, kjer so na avtobusu zanetili požar, pri čemer je avtobus v celoti pogorel. V požaru je nastala gmotna škoda, v višini najmanj 145 tisoč evrov.

Foto: PU Maribor

V hišnih preiskavah zasegli dokaze za nadaljnji postopek

Kriminalisti SKP PU Maribor so v torek, 21. novembra 2023, odvzeli prostost in na podlagi Zakona o kazenskem postopku (ZKP) odredili pridržanje 5. osebam in opravili 5 hišnih preiskav na območju PU Maribor. Pri hišnih preiskavah so zasegli predmete, ki služijo kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Eni osumljeni osebi so pridržanje odpravili, ker so prenehali razlogi, zaradi katerih je bilo pridržanje odrejeno, 4 osumljene osebe pa so bile s kazensko ovadbo v sredo, 22. novembra 2023, v večernem času privedene k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je po opravljenem zaslišanju zoper osumljene odredil pripor.