Po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje podrlo večje število dreves, odkrilo več ostrešij objektov in poškodovalo drugo infrastrukturo. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je odkrilo streho cerkve, največ posredovanj gasilcev pa so zabeležili v Mariboru.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bilo neurje na območju občin Šentjur, Vojnik, Benedikt, Duplek, Lenart, Maribor, Pesnica, Ruše, Šentilj, Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec.

Največ dela so imeli gasilci na območju Mestne občine Maribor. Po besedah poveljnika Gasilske brigade Maribor Primoža Osojnika je šlo večinoma za odstranjevanje podrtih dreves, bile so tudi tri odkrite strehe. “Na srečo ni bilo toče ali poplav meteorne vode, je bil pa orkanski veter, ki podira in odkriva,” je povedal.

FOTO: Bralec M.M

FOTO: Bralec A.S.

FOTO: Bralec M.M

Danes bo na zahodu precej jasno, drugod bo prehodno nekaj več oblačnosti. Popoldne in zvečer bodo nastale nevihte, lahko tudi kakšna močnejša. V zahodni polovici Slovenije bo pihal jugozahodnik, drugod veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 33 °C, napovedujejo vremenoslovci na ARSO.

Gasilci so odstranjevali podrta drevesa s cestišč, garaž in vozil, pri odkritih strehah na objektih so pomagali pri začasni sanaciji z avto lestvijo. Odstranili so podrti drog javne razsvetljave in nanošeni lahki gradbeni material na cesto, pomagali pa so tudi pri sanaciji podrtega večjega šotora in spomenika pri eni od mariborskih gimnazij.

P

V Rušah je drevo padlo na vozilo in ga poškodovalo. V Breznu je drevo padlo na stanovanjsko hišo.

V Občini Dravograd je bilo neurje z močnim vetrom in točo. Na lokalno cesto Libeliče-Libeliška gora je podrlo več dreves. V Otiškem vrhu je bila zaradi močnega dežja zalita cesta. Na Meži je voda zalila prostore poslovnega objekta.

V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je veter po navedbah uprave za zaščito in reševanje odkril okoli 50 kvadratnih metrov kritine na cerkvi ter odlomil križ iz zvonika. Gasilci so odkrito streho prekrili s folijo ter zavarovali cesto in okolico cerkve zaradi možnosti padca križa z zvonika. Cesta mimo cerkve je zaprta za promet.

Močno neurje je bilo tudi v Občini Prevalje. Na ceste se je podrlo več dreves, meteorna voda je zalila kletne prostore stanovanjskega objekta in poslovne prostore. Na Lešah je meteorna voda zalila prostore osnovne šole.