V sredo čez dan in ponoči je obilno deževje na območju regijskih centrov za obveščanje Ljubljana, Kranj, Celje, Maribor, Novo mesto, Ptuj, Postojna, Brežice in Murska Sobota povzročilo nekaj dela gasilcem in drugim dežurnim službam. Zabeležili so 36 dogodkov, pri odstranjevanju posledic je posredovalo 38 gasilskih enot, poroča center za obveščanje.

Problem predvsem s plazovi in poplavljenimi cestami

Narasli vodotoki in meteorne vode so ogrožali stanovanjske objekte ter poplavile nekaj cestišč, sprožali so se zemeljski plazovi, zaradi razmočenega terena pa so se podirala drevesa. Agencija za okolje je za južno Slovenijo izdala oranžno opozorilo zaradi možnosti nočnega poplavljanja v porečju Krke, zlasti njenih pritokov v Suhi krajini, danes čez dan pa lahko poplavlja Krka v srednjem in spodnjem toku. Ponoči naj bi poplavljala tudi Kolpa s pritoki ter posamezne reke na Notranjskem.

Danes bo na Primorskem povečini sončno, drugod bo pretežno oblačno. Rahel dež bo dopoldne povsod ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem okoli 12 stopinj Celzija.

V petek bo na Primorskem pretežno jasno, prehodno bo pihala šibka burja. Drugod bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodnih krajih. Zjutraj in dopoldne bo marsikje po nižinah megla. Popoldne bo ponekod zapihal severovzhodni veter. Jutranje temperature bodo okoli 0, v alpskih dolinah do -5, ob morju 4, najvišje dnevne od 2 do 7, na Primorskem do 12 stopinj.

Reke že upadajo

V večjem delu države reke že upadajo, zmerno naraščajo in se razlivajo še Krka in njeni pritoki ter Kolpa v spodnjem toku. Ljubljanica s pritoki na Ljubljanskem barju se prav tako razliva vendar ne narašča, prav tako Dravinja v spodnjem toku. Razlivajo se tudi posamezne reke na Notranjskem, Dolenjskem in Suhi krajini ter Vipava v spodnjem toku.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je vodnatost večine rek velika, le alpske reke v zgornjem Posočju in na območju Bohinja so zadržale srednje pretoke. Ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske in Dolenjske se povečujejo.

Danes čez dan bosta še zmerno narasli Krka in Kolpa v svojem spodnjem toku in se pri tem še razlivali na območjih pogostih poplav. Razlivali se bodo tudi posamezni pritoki reke Krke, posamezne kraške reke na Primorskem, v manjšem obsegu tudi Vipava, ter Ljubljanica na Ljubljanskem barju. V spodnjem toku se bo razlivala tudi Dravinja. Do konca dneva se bo večina rek vrnila v svoje struge, Krka in Ljubljanica pa se bosta še razlivali na običajnih območjih. V večjem delu države bodo reke čez dan upadale, vodnatost rek pa bo danes še velika. Ojezerjene površine na kraških poljih Notranjske se bodo še nekoliko povečale.

Ob koncu tedna bodo reke upadale. Vodnatost rek bo povečini srednja, kraške reke pa bodo še nekaj dni zadržale veliko vodnatost. Oranžno opozorilo Arsa zaradi možnosti poplav v južni Sloveniji ne velja več.

STA