V minulem tednu in preko vikenda so policisti ukrepali zoper več voznikov, ki so ob zastojih zaradi del na avtocesti na območju Ljubljane bodisi vozili po reševalnem pasu, ki so ga vozniki ustvarili za prost prehod intervencijskih vozil, ali pa vozili po odstavnem pasu in tako ogrožali varnost cestnega prometa. Zoper voznike policisti vodijo postopke o prekršku, za katere je predpisana globa v višini 200 eur (vožnja po reševalnem pasu) in 300 eur (vožnja po odstavnem pasu), sporočajo s Policijske uprave Ljubljana.

Ljubljanski policisti so ob tem delili fotografije in videoposnetek voznikov, ki so vozili po reševalnuh in odstavnih pasih.

“Neodgovorna vožnja po reševalnem ali odstavnem pasu je nevarna. S tem ogrožamo tako druge kot sebe. Onemogočamo vzpostavitev reševalnega pasu in s svojim ravnanjem (vključevanjem nazaj na vozni pas ali zasedamo reševalni pas) še dodatno zmanjšamo pretočnost prometa ter povečujemo možnost za nastanek prometnih nesreč. V kolikor je do nesreče prišlo, z vožnjo po reševalnem pasu onemogočamo hitro posredovanje reševalnih ekip,” ob tem opozarjajo na PU Ljubljana.

Foto: PU Ljubljana

Voznike policisti pozivajo, da naj bodo ob zastojih strpni:

  • takoj vzpostavite reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil;
  • neposredno pred oviro (ko je zaprt eden izmed pasov) je pomembna tudi vzpostavitev ti. »sistema zadrge«, tako da s primerno hitrostjo in varnostno razdaljo omogočimo izmenično vključevanje vozil.