Zaradi širjenja požara na Krasu je bilaodrejena evakuacija prebivalcev iz treh krajev: Opatje Selo, Nova vas in Hudi Log, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Zbirna točka za vse je Športni center Šempeter. Razmere na Krasu so zahtevne, so še opozorili.

Trenutno se z ognjem bori 960 gasilcev

Po zadnjih podatkih ogenj na Krasu ogroža tudi vas Vrtoče v občini Miren Kostanjevica, zato so pristojni odredili evakuacijo za tamkajšnje prebivalce. Zbirni center zanje je dvorana v Bukovici, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite. Skupno je bilo tako danes evakuiranih že več kot 500 ljudi. Na pomoč gasilcem prihaja tudi hrvaški kanader.

S požari na več lokacijah na Krasu se sicer trenutno bori 960 gasilcev. Imajo tudi izdatno pomoč iz zraka, in sicer 11 helikopterjev in letala pilatus, po zadnjih napovedih pa prihaja tudi hrvaško letalo za gašenje, so še sporočili iz regijskega štaba.

Veter se je obrnil iz burje v jugo, ki trenutno precej močno piha. Ogenj se bliskovito širi in potrebni so skrajni napori, da enote na terenu obvladujejo samo požarišče. Gasilci delajo vse, da ne bi požar prešel ceste na Trstelj, branijo pa tudi objekt v bližini Opatjega sela.

Gasilcem lahko darujete 5 evrov

Gasilska zveza Slovenije sporoča, da je za finančno pomoč pri zagotovitvi nesorazmerno visokih stroškov uničene opreme pri gašenju požarov na Krasu pri mobilnih operaterjih aktivirana ključna beseda GASILEC5. S ključno besedo GASILEC5 boste Gasilski zvezi Slovenije za namen odprave nastale škode na opremi darovali 5 €.

Več informacij tukaj.