Gasilci se na Krasu še vedno borijo s tremi večjimi požarišči pri Novi vasi, Vojščici in med Cerjem in Trsteljem. Ponoči jih bo na terenu več kot 500. Imajo izdatno pomoč iz zraka, saj se jim je popoldan znova pridružilo letalo kanader, prav tako pa tudi slovaški helikopter. Prebivalci Vojščice, Temnice in Novela, ki so jih dopoldne evakuirali, so se proti večeru vrnili domov.

Največji požar v zgodovini Slovenije

Glavna naloga vseh sil je zadržati požarno linijo pred cesto Temnica-Renče, so pozno popoldne sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko. Po njihovih navedbah je na terenu več kot 1000 slovenskih gasilcev, na pomoč pa jim je prišlo tudi devet hrvaških.

Po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana požar presega 200 hektarov, gasilci pa skušajo preprečiti, da bi se požar razširil do Trstelja. Ob tem se v čudnih okoliščinah pojavlja več nepredvidljivih požarov, za katere je težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega, je dejal v izjavi za STA. Gre za največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, je opomnil.

Požari so lahko uničujoči za biotsko raznovrstnost prizadetega območja, še posebej, kadar so posledica suše in visokih temperatur, ki že same po sebi pomenijo stres za vse organizme, tako živali kot rastline, pa so za STA pojasnili na Zavodu za varstvo narave.

Slovenska vojska (SV) pomaga pri gašenju požara že šesti dan. Letalska enota 15. polka vojaškega letalstva je s helikopterji in letalom v petih dneh odvrgla skupaj približno 900.000 litrov vode, pri tem pa so leteli 93 ur, so objavili na spletni strani SV, poroča STA.