Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici so danes izrekli sodbo trem obtoženim v zadevi smejalni plin. Damjan Gril je bil oproščen, Marjan Orel in Vinko Jazbec pa obsojena na dvoletno zaporno kazen. Tako tožilka kot zagovornika obsojenih so napovedali pritožbe. Trije obtoženi so krivdo že pred časom priznali, njihova kazen je pravnomočna.

Grila oprostila, ker mu ni bilo dokazano kaznivo dejanje

Sodnica Andrejka Luznik je v izreku sodbe povedala, da je Grila oprostila, ker mu ni bilo dokazano kaznivo dejanje, saj ni prekršil nobenega zakona. Opravil je svoje delo, to je montažo stropnih stativov, in o tem obvestil dobavitelja medicinske opreme. Za to delo je bil tudi ustrezno usposobljen.

Marjan Orel in Vinko Jazbec pa sta bila posredno kriva, saj je med nadzor gradbenih in obrtniških del, ki sta ga opravila, sodil tudi nadzor nad pravilnim priklopom medicinskih plinov, je še pojasnila sodnica.

Sojenje je sledilo dogajanju marca 2016, po nepričakovani smrti 52-letnega moškega v novem urgentnem bloku bolnišnice v Šempetru pri Novi Gorici. Čeprav njegove poškodbe niso bile tako hude, da bi bile usodne, je v bolnišnici umrl. Kasneje so ugotovili, da je iz cevi, na katero so ga priklopili v reanimacijski sobi, zaradi napake na inštalaciji namesto kisika izhajal dušikov oksidul oziroma smejalni plin.

Zaradi donacije prejela milejšo kazen

Krivdo sta že na predobravnavnem naroku priznala Boris Hočevar in Vili Batič, ki sta nadzorovala gradbena dela. Sodnica jima je izrekla po eno leto in deset mesecev zaporne kazni. Poleg plačila stroškov postopka sta šempetrski bolnišnici nakazala vsak po 20.000 evrov donacije. To je bila tudi ena od olajševalnih okoliščin, da sta dobila milejšo kazen.

Igor Zabret, ki je bil leta 2015 odgovoren za vodenje gradbenih del v urgentnem bloku, je bil na podlagi sporazuma o priznanju krivde obsojen na dve leti zapora. Poleg tega je moral opraviti več donacij bodisi v obliki denarja bodisi aparatur v skupni vrednosti 113.200 evrov v korist bolnišnic v Novi Gorici, Slovenj Gradcu in Murski Soboti, še poroča STA.