V današnjem strelskem obračunu med racijami proti domnevni skrajno desni skupini so belgijski policisti ubili eno osebo. Operacije so izvedli na približno 12 lokacijah v okolici mesta Antwerpen na severu države, da bi preprečili “priprave na teroristični napad”, poročajo tuje tiskovne agencije.

Belgijsko tožilstvo je v izjavi navedlo, da je bila v racijah zasežena “večja količina orožja in streliva”. Nekateri kosi orožja so bili sicer zakonito registrirani.

Med eno od racij je “prišlo do streljanja med policisti in eno od več oseb v stavbi. Ta oseba je umrla,” je še zapisalo tožilstvo. V izjavi niso navedli dodatnih podrobnosti o streljanju ali skupini osumljencev.

“Cilj racije je bila skupina ljudi, za katere se sumi, da so povezani z nasilnimi desničarskimi gibanji, vendar preiskava še poteka,” je po poročanju belgijske tiskovne agencije Belga povedal tiskovni predstavnik tožilstva.

Minuli konec tedna so bili aretirani štirje nizozemski osumljenci, zaradi načrta, ki ga je tožilstvo opisalo kot načrt ugrabitve belgijskega pravosodnega ministra Vincenta Van Quickenborna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za zdaj ni znano, ali je bil ta incident povezan z današnjimi operacijami v Antwerpnu in njegovih predmestjih, bližnji vasi Kasterlee in mestu Gent.

STA