V Avstraliji so zasegli 1,8 tone kristalnega metamfetamina, kar je največji zaseg te droge doslej v državi, je sporočila tamkajšnja policija. Vrednost te pošiljke na trgu bi bila približno 1,1 milijarde evrov. V povezavi z zasegom je policija aretirala tri osebe, poročajo tuje tiskovne agencije.

Droga je prišla iz Bližnjega vzhoda, bila pa je skrita v marmornih ploščah, je na novinarski konferenci dejala namestnica komisarja zvezne države Novi Južni Wales Erin Dale, poročajo tuje tiskovne agencije. Opozorila je na prefinjenost metod tihotapcev, ki so drogo skrili izredno natančno.

Kljub aretacijam avstralski policiji še ni uspelo razbiti mafijske mreže, odgovorne za uvoz te prepovedane droge v državo.

Policija v Novem Južnem Walesu je pošiljko kristalnega metamfetamina zasegla v dveh operacijah. V prvi so prejšnji mesec odkrili več kot 750 kilogramov te droge, skrite v marmornih ploščah v 24 zabojnikih, ki so jih raztovorili v Sydneyu.

Drugo operacijo pa so izvedli ta teden, ko so v Sydneyu zasegli 19 zabojnikov z 1.060 kilogrami droge, prav tako skrite v marmornih ploščah. To pa ni edini veliki zaseg droge, ki so ga danes predstavili avstralski organi. Avstralska carina je po poročanju španske tiskovne agencije EFE sporočila, da so v avtomobilu znamke Bentley našli 161 kilogramov kristalnega metamfetamina in 30 kilogramov kokaina.

V Avstraliji, ki je ena največjih porabnic metamfetamina na prebivalca na svetu, po uradnih podatkih prepovedane droge uporablja približno 3,4 milijona prebivalcev ali skoraj 14 odstotkov prebivalstva.