Novico je po televiziji sporočil ameriški predsednik Joe Biden. “Nocoj smo spet jasno pokazali, da ni pomembno, kako dolgo bo trajalo ali kje se skrivaš. Če ogrožaš naše ljudi, te bodo ZDA našle in odstranile,” je dejal.

“Gre za kršenje načel sporazuma”

Nikoli ne bom dovolil Afganistanu, da spet postane zavetišče za teroriste. Ni ga več in zagotovili bomo, da se ne zgodi nič drugega. Tega terorističnega voditelja ni več,” je dodal ameriški predsednik.

Napad v afganistanski prestolnici so potrdili tudi talibani. “Gre za kršitev mednarodnih načel in sporazuma iz Dohe. Takšna dejanja so ponovitev propadlih izkušenj zadnjih 20 let in so proti interesom ZDA, Afganistana in regije,” so sporočili talibani, ki vladajo v Kabulu po ameriškem umiku septembra lani.

Al Zavahirijeva smrt je politični obliž na rano ameriškega umika iz Afganistana, po katerem je začela javna podpora Bidnu v ZDA padati.

Biden je bil sicer kot podpredsednik ZDA proti napadu posebnih enot na hišo v pakistanskem Abotabadu, kjer so 2. maja 2011 na ukaz tedanjega predsednika ZDA Baracka Obame ubili vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna.

Zdaj pa je izdal ukaz za napad, v katerem so ubili bin Ladnovega naslednika. Napad je odobril prejšnji četrtek, izvedla pa ga je obveščevalna agencija Cia z brezpilotnim letalom, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na zaupne obveščevalne vire. Biden je med nagovorom narodu izrekel pohvalo obveščevalcem za vztrajno in uspešno delo.

Dolgo niso vedeli, ali je sploh še živ

Za al Zavahirija dolgo časa ni bilo jasno, ali je sploh še živ. Potem pa je aprila objavil posnetek s pohvalo ženske v Indiji, ki si je kljub prepovedi nadela hidžab. Takrat je postalo jasno, da je človek, za katerim so Američani objavili 25 milijonov dolarjev vredno tiralico, še živ. Ameriški obveščevalci oziroma sodelavci so kasneje v Kabulu odkrili njegovo ženo, hčer in vnuke.

Živeli so v hiši, ki je v lasti enega od talibanskih voditeljev Siradžudina Hakanija. Kmalu so potrdili, da je tam tudi al Zavahri. Biden je dobival sprotna poročila, 1. julija pa so mu predstavili načrt napada.

Al Zavahri naj bi bil na balkonu hiše, ko sta ga zadeli kar dve raketi hellfire (peklenski ogenj) iz brezpilotnega letala.

Družina naj bi bila v drugem delu hiše, ki je ostal cel. Napad drugih žrtev ni terjal, Američani pa bi naj iz zraka in z obveščevalci na terenu potrdili, da je bil al Zavahri ubit.

Al Zavahri je začel sodelovati z bin Ladnom v času sovjetske zasedbe Afganistana, ko sta se skupaj borila proti komunistom, tudi s pomočjo ameriškega orožja. Bin Laden je bil vodja in finančnik, nekdanji egiptovski zdravnik al Zavahri pa ideolog in strateg. Združila sta moči v teroristični skupini v Al Kaida. Al Zavahri je bil od leta 1998 bin Ladnov namestnik.

Al Kaido sta spremenila v skupino, katere glavni cilj je bil napad na Američane kjerkoli po svetu. Po bin Ladnovi smrti je mrežo prevzel al Zavahri in jo vodil z območja na meji med Afganistanom in Pakistanom tudi v letih, ko je Al Kaida izgubljala primat med teroristi in islamskimi skrajneži v korist Islamske države.

STA