Kriminalisti so ugotovili, da je osumljenec iz Posavja izdelal lažne račune v vrednosti približno 400.000 evrov za storitve, ki niso bile opravljene. S tem je preslepil banko, ki mu je v postopku odkupa terjatev izplačala navedeni znesek. S PU Novo mesto so sporočili, da je zoper njega in njegovo družbo že podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Krškem, poroča STA.

Izdeloval lažne račune in preslepil banko

Kriminalisti PU Novo mesto so zoper osumljenca in njegovo družbo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin ter poslovne goljufije. Osumljenec je lažne račune v skupnem znesku okoli 400.000 evrov naslovil na poslovnega partnerja iz tujine, nato pa jih kot prave predložil slovenski banki v postopku odkupa terjatev, s čimer jo je preslepil in pridobil izplačilo.

Osumljenec je banki povzročil premoženjsko škodo v višini več kot 380.000 evrov, zaradi česar so v predkazenskem postopku na podlagi sodne odredbe izvedli nujna preiskovalna dejanja za zavarovanje dokazov. Nadaljnji potek preiskave vodi Okrožno državno tožilstvo v Krškem. Za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin je predpisana zaporna kazen do dveh let, za kaznivo dejanje poslovne goljufije, ki je povzročilo veliko premoženjsko škodo, pa kazen od enega do deset let, so pojasnili.