Smrt nadarjenega rokometaša je le dobila epilog na sodišču.

Aprila je bil hrvaški rokometaš Denis Tot do smrti pretepen v Skopju. Po številnih polemikah je zdaj nasilna smrt nadarjenega rokometaša le dobila epilog na sodišču v Skopju, poročajo hrvaški mediji.

Mariborčan je bil glavni napadalec

Aprila so se pojavljale številne polemike zaradi dejstva, da so iz bolnišnice najprej objavili, da je rokometaš, ki si je služil kruh v Severni Makedoniji, umrl zaradi zastoja srca, po obdukciji pa se je izkazalo, da je podlegel poškodbam glave. Pojavile so se špekulacije o povezavi zdravnikov in napadalca, nekateri celo trdijo, da je objavo pravega razloga smrti poskušala skriti oblast.

Kot so ugotovili, se je tragični dogodek zgodil pred makedonskim nočnim klubom Privilege v Skopju, ko so obtoženi po krajšem besednem prepiru napadli hrvaškega rokometaša Denisa Tota. Posnetki kamere so razkrili, da je Angelo Georgievski 27-letnega Tota dvakrat udaril, Hrvat pa je padel na tla in nepremično ležal. Čeprav je bil brez zavesti, sta ga še dve drugi osebi začeli brcati. Ko se se zavedli resnosti položaja, so ga začeli oživljati, ker jim to ni uspelo, so pobegnili.

Vsi trije so bili obsojeni

Zdaj je sodišče v Skopju za napad in posledično smrt na 18 let zapora obsodilo 28-letnega Anđela Gjorgievskega. Toliko let je dobila tudi drugoobtožena 19-letna Klementina Lefovska. Tretjega napadalca, 19-letnega Andreja Kostovskega, so medtem obsodili na 16 let zapora.

Sodbo je izrekel sodni svet pod vodstvom sodnice Elene Ilijevske-Josifović in še ni pravnomočna, saj imajo obsojeni pravico do pritožbe na vrhovno prizivno sodišče v Skopju. Poleg zaporne kazni je sodišče določilo tudi denarno odškodnino za družino ubitega rokometaša, devet milijonov denarjev (okrog 145.000 evrov) za mamo in očeta ter osem milijonov denarjev (okrog 130.000 evrov) za brata Denisa Tota. Skupna odškodnina bi morala biti izplačana v šestih mesecih od pravnomočnosti sodbe.

K izvršitvi zločina sta po mnenju sodnice najbolj prispevala Georgievski in Lefkovska, poroča portal 360stepeni. Za Georgevskega je dejala, da je Tota udaril prvi, Lefkovska pa ga je udarjala najbolj.

Po razglasitvi sodbe je tožilstvo zahtevalo, da sodišče obsojenim podaljša pripor do pravnomočnosti sodb.

Georgievskii je bil sicer v Sloveniji obsojen za trgovino z drogo. Leta 2016 je v Mariboru trčil v pet avtomobilov, nato pa pobegnil, vendar ga je policija ujela, po tem pa ugotovila, da je bil član skupine, ki se je ukvarjala s preprodajo mamil.