20-letnica po brutalnem napadu, ki še vedno pretresa javnost, sicer okreva, a je že spregovorila s svojci in zdravniki. Spomni se vsega, dejanja in storilca. Zaradi hude poškodbe glave je stanje še vedno resno, je pa s svojci včeraj spregovorila tudi o tem, kaj se je zgodilo. “Normalno komunicira in ve, kaj se je zgodilo, pa tudi, kdo ji je to storil,” je povedal žrtvin oče za časnik Večer.

Njegovi starši so se opravičili za sinovo dejanje

Kazenski pregon zoper njenega napadalca, 22-letnega Luko Gašpariča, je prevzel šef mariborskega tožilstva Darko Simonič in se z osumljenim na pripornem naroku včeraj srečal ob 15.30. Po njegovem zaslišanju je tožilec preiskovalnemu sodniku predlagal odreditev pripora, saj je prepričan, da pri 22-letniku obstaja visoka stopnja ponovitvene nevarnosti. Sodnik je presodil, da je predlog utemeljen, in zoper osumljenega poskusa umora odredil pripor iz razloga ponovitvene nevarnosti.

Po prepričanju preiskovalcev in tožilstva se je 22-letni Luka Gašparič 20-letnici hotel maščevati, ker je zavračala intimno razmerje z njim. Težave ji je povzročal že od julija, je povedal oškodovankin oče, a ga dekle zaradi zalezovanja ni hotelo prijaviti. Poskušal je že vlomiti v hišo njene matere in se znesel še nad njenim avtomobilom. Zaradi vsega tega se je oškodovankina mati odšla pogovorit z Gašparičevimi starši, a s tem obiskom ni nič dosegla.

Dvaindvajsetletnik je še naprej zalezoval njeno hčer, v noči na nedeljo pa jo je poskušal umoriti. Z dejanjem ni prizadel samo oškodovankine družine, šokiral in pretresel je tudi svoje starše, ki so se staršem 20-letnice zaradi sinovega zločina že opravičili, poroča Večer.

Pripeljal se je na MBajku

Gašparič je svoj zločin iz ljubosumja glede na vse okoliščine načrtoval in se nanj zelo dobro pripravil. Mladenič, doma iz Dogoš, se je v Maribor pripeljal z avtomobilom in ga parkiral pri kopališču Pristan, v bližini Koroške ceste, kjer je bila 20-letnica v soboto zvečer na obisku pri prijatelju. Od njega se je odpravila malo pred eno uro zjutraj in se z avtomobilom odpeljala k očetu, ki stanuje poldrugi kilometer stran, tik ob Mestnem parku. Osumljeni ji ni sledil z avtomobilom. Proti parku se je odpravil peš, del poti pa je prevozil s kolesom, ki si ga je izposodil v mreži za brezplačno souporabo koles MBajk. Preiskovalci so ugotovili, da je Gašparič MBajk to noč uporabil dvakrat, poroča časnik.

Dvajsetletnico je z nožem in sekiro napadel okoli enih zjutraj. Med izživljanjem nad njo je uporabljal rokavice, s sekiro ji je odsekal palec leve roke. Zakaj jo je pohabil na ta način, bo morda pokazala sodna preiskava, svojci oškodovanke pa ne izključujejo, da je storilec, ki ni skrival pretirane naklonjenosti do nje, “vedel, da je levičarka, da študira slovenistiko in si želi postati pisateljica”. Odsekani palec, ki so ga policisti našli, so 20-letnici v bolnišnici prišili, vendar se ne celi najbolje, piše Večer.

K sreči sta okoli enih ponoči policista Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov patruljirala po parku in slišala vpitje 20-letnice, skoraj istočasno sta k uniformirancema pritekla tudi mlajši moški in ženska in opozorila na sumljivo dogajanje. Kriki bolečine so prihajali iz smeri akvarija v parku, kjer sta policista hudo poškodovano dekle tudi našla, poklicala reševalce in jo kljub izredno hudim poškodbam uspela ohraniti pri zavesti. Dekle je bilo več dni v smrtni nevarnosti.

Kakšno uro po napadu, ko je v parku potekala že intenzivna policijska preiskava, se je storilec vrnil na kraj zločina, saj naj bi bil v parku pozabil nahrbtnik. Policisti so ga povezali z dejanjem in mu odvzeli prostost, vendar sprva ni hotel povedati ničesar, naslednji dopoldan pa je le odprl usta in priznal, da je morilsko orožje in predmete, povezane z zločinom, odvrgel nedaleč od kraja zločina, v grm ob Ulici heroja Staneta. Policistom se ni zlagal, saj so okrvavljeno sekiro in nož tam tudi našli, prav tako oškodovankin mobilni telefon in osebno izkaznico. Osebne predmete je Gašparič oškodovanki očitno odvzel z namenom, da bi oviral preiskavo, a identitete žrtve ni prikril, saj je imela 20-letnica pri sebi še prometno dovoljenje, s katerim so kriminalisti hitro našli pot do njenih staršev, še navaja Večer.