V zadnjih tednih je bilo prav pod Pohorjem videti raznobarvne drese, ki so jih ponosno razkazovali različnih športniki – a zakaj prav v Mariboru? Odgovore smo se poiskali v novo odprti Hotel Arena, kjer so ponudbo prilagodili tako individualnim, kot tudi skupinskim ljubiteljem športa. Naš sogovornik je bil koordinator športnih dogodkov v Hotelu Arena, Nik Heler.

Arena ni športni, je pa športnikom prijazen hotel. Kaj to pomeni v praksi?

Heler: To pomeni, da imajo prav tako kot individualni gostje, športniki na pripravah posebne programe, oblikovane prav za njihov šport. Največja posebnost so prilagojeni jedilniki, možnosti masaž in regeneracijskih programov ter bližino igrišč, ki jih posamezen šport zahteva. Ker prihajajo iz različnih koncev sveta to pomeni, da nismo pazljivi le na športu prijazno prehrano, temveč imamo v mislih tudi kulturne navade, ki jim sledimo.

Na avtobus odhajajo odbojkarji iz Egipta, pa Turčije – so tukaj preživeli veliko časa? Kako poteka dan?

Heler: Športne priprave ali bivanje v sklopu prijateljskih ali dejanskih tekem so lahko kratkodnevnega ali daljšega značaja. V konkretnih primerih so športniki bivali pri nas od dva do tri tedne, zato je še toliko bolj pomembno, da se počutijo, kot doma, predvsem pa so razbremenjeni kakršnegakoli stresa in se lahko maksimalno fokusirajo na svoje programe. Največkrat se dan zanje začne z zgodnjim zajtrkom, po katerem sledi trening, počitek, kosilo, nato pa spet trening ali tekma, ki jih sledi regenracija, zatem večerja in počitek. V konferenčni dvorani imajo sestanke in analize treningov ter tekem. Ne zveni preveč zanimivo, a je pomembna rutina in sledenje rezultatov.

Omenili ste regeneracijo; najbrž imajo skupine v ekipi posebne sodelavce, ki skrbijo za to?

Heler: Večinoma ja. Sami jim pomagamo z uporabo savne, ledene jame in hladilnega bazena ter ledenih kopeli, nemalokrat pa jim priskočimo na pomoč tudi z fizioterapevti, zdravniki, celo akupunkturo – o tem odloči team manager in z nami skomunicira potek.

Kako pa združujete individualne goste s športniki?

Heler: Zelo pomembno je, da je tudi izkušnja za naše individualne goste nemotena in prijetna. Veliko je takšnih, ki tudi sami prihajajo po športni adrenalin, tako jim omogočamo varno hrambo koles in poskrbimo, da prejmejo vse informacije, ki jih potrebujejo, veliko jih pride samo v naravo, prehodijo Pohorje po dolgem in počez, zato je zelo dobrodošlo, da si po takem izzivu lahko privoščijo poln krožnik domače pašte v naši restavraciji. 🙂

Sami v športnem svetu niste neznanec, vpeti ste v športne niti, najbrž vam to pride zelo prav pri prepoznavanju potreb in želja športnikov?

Heler: Drži. Ljubim športno srce Maribora in mislim, da je pomemben del identitete mesta. Ni se mi težko postaviti v čevlje športnikov, ki nas obiskujejo, zavedam se, da njihovo delo in predanost zahtevajo celega človeka. Pomemben del takih projektov, pa so tudi ljudje, ki jih spoznamo. Res me veseli, da sam tudi obiščem kakšno od njihovih tekem, jih pospremim na trening – vem, da je pomembno, da čutijo podporo, ki je pri športnikih izrednega pomena. Agentje, trenerji, team managerji so pod velikim pritiskom, saj je veliko odvisno tudi od njih. Veliko je takih, s katerimi sodelujemo že dlje, veliko je takih, ki pridejo prvič in želimo jim pokazati, da so dobrodošli in da jim lahko zagotovimo visok standard storitve, ki jo pričakujejo.

Eden izmed novih poslovnih partnerjev je tudi Agus Sport & Events, nizozemsko podjetje, ki sodeluje z mednarodnimi klubi prve stopnje, ki igrajo v enem od evropskih tekmovanj UEFA. Njihove stranke so Atletico de Madrid, FC Barcelona, Villarreal, Red Bull Leipzig, Red Bull Salzburg, SS Lazio, AC Milan, FC Internazionale in mnogi drugi, njihova glavna naloga pa je zagotoviti, da je ekipa osredotočena samo na tekmo, ki jo mora odigrati in da celotna organizacija okrog tekme poteka gladko in varno.

V Maribor in Hotel Arena so pripeljali ekipo iz Norveške, VIKING FK, za katere organizirajo vsa njihova potovanja v tej evropski sezoni. Ekipa ni imela izkušenj v Evropi in ker so tudi agencija za prvaka norveške lige, Bodo/Glimt, so le ti priporočili Vikingu FK, da stopi v stik z njimi.

Nekaj dni pred gostovanjem v Mariboru je klub dobil tekmo 3. kroga kvalifikacij, kar pomeni, da je pred njimi še en pomemben krog pred uvrstitvijo v pomemben skupinski del, ki bo za klub zgodovinski. “Želeli smo čim bolje pripraviti prihajajočo tekmo, zato smo poiskali odlično lokacijo, kjer bodo imeli treninge in dober hotel. To smo našli tukaj. Kombinacija Hotela Arena in Play green je odlična. Za ekipo seveda potrebujemo dobro nogometno igrišče za treniranje, a tudi hotel je zelo pomemben, saj poleg tega, da mora biti kakovosten, mora izžarevati tudi nek mir. Naša izkušnja v zadnjih dneh v hotelu Arena je bila odlična. Hotel je prenovljen in ima odlično osebje. V nogometnem poslu vedno prihaja do kakšnih sprememb v zadnjem trenutku, vendar se je hotelsko osebje vedno odzivalo prilagodljivo in poskrbelo, da je bilo vse urejeno. Druga pomembna stvar je hrana, ki je bila tudi odlična.” je povedal Daniel Agus iz Agus Sport & Events.

Tudi domačo nogometno ekipo ste že nekajkrat gostili, kako se ob tem počutite?

Heler: Seveda smo ponosni, da nam zaupajo s svojim obiskom – predvsem pred tekmami, ko je najbolj pomembno, da igralci najdejo mir. Tukaj v naravi, pod Pohorjem, je to na dlani. Sami pa vedno izobesimo še vijol’čno zastavo, tako da fantje vedo, da smo z njimi tukaj in v srcu. Saj veste, mariborski DNK.

Morda še nekoliko ločeno od športnih ekip; kako se pripravljate na prihajajočo jesensko oziroma zimsko sezono?

Heler: Do konca leta nas bo obiskalo še kar nekaj športnih ekip, a to je le en del; jesen je čas, ko nas obiščejo gostje, ki radi prihajajo izven poletja, saj je Maribor s Pohorjem celoletna destinacija, ki nikoli ne spi. Ob prehodu na zimo in s prihodom novega leta pripravljamo kar nekaj zaključnih praznovanj za podjetja, skrbno pa načrtujemo december, ko za našo zunanjo dnevno sobo pripravljamo prav posebno zimsko dogajanje – samo še vreme mora sodelovati z nami – pa tudi če ne, to ni ovira, da uživamo zimskih mesecih. Kuhano vino vsako srce pogreje . 🙂

No, pa ne ravno športno?

Heler: Brez skrbi, tudi naš pohorski čaj z medom od sosednjih čebelarjev ima enak učinek! Vem, poletje se še ni prav zaključilo, pa vendar so oči že na mesecih pred nami – in bela lisica pred hotelom bo tukaj, s snegom ali brez.

Maribor ima nekaj, česar mnoga mesta nimajo. Šport združuje različno misleče in daje upanje tudi, ko življenje ni rožnato. Že sprehod med tednom po Mariborskih ulicah sreča mnogo vijoličnih majic, s tekmo ali brez nje. Tudi med vzponom na Pohorje jih srečamo. In ker je šport nekaj, kar pripelje ekipe skupaj, je v Hotelu Arena, ko skozi recepcijo, kjer opravljamo naš pogovor, prihrumi ekipa rdečih dresov iz Cameroona, energija na višku, nasmehi široki, stiski rok vzpodbudni. Stisnejo sliko pred hotelom, skočijo na avtobus in že jih več ni. “Zdaj pa naprej!“, pravi Heler, ki se pozdravlja s trenerjem iz Egipta. Šport govori unikatni jezik, za male, velike, profesionalce, ljubitelje, navijače.