GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, ki tekmovanje s področja inovacij v živilstvu in razvoja novih živilskih izdelkov za študente organizira že od leta 2008, jih z izvedbo tudi spodbuja, da razmišljajo širše ter že pri razvoju upoštevajo trajnostni vidik, ki je v današnjem času ključnega pomena.
Na vseslovenskem študentskem tekmovanju ECOTROPHELIA Slovenija 2021 se je pomerilo pet ekip nadobudnih mladih iz različnih fakultet in višjih strokovnih šol, ki so predstavili živilske inovacije, ki so jih razvili. Študenti tekom tekmovanja pridobivajo znanje in izkušnje na področjih, ki jim bodo poleg študija na bodoči profesionalni poti prišle še kako prav. Ekipe za izdelek pripravijo pojasnjevalno-tehnični dosje, v katerem zajamejo tehnološki, marketinški in ekonomski vidik proizvodnje ter prodaje izdelka. Dosjeje oceni strokovna ocenjevalna komisija, na dan tekmovanja pa poteka še ustna predstavitev ter degustacija izdelka.
Dr. Tatjana Zagorc, predsednica nacionalne ocenjevalne komisije Ecotrophelia Slovenija 2021 je po tekmovanju povedala: »Mladi inovatorji so vedno znova vir navdiha, to so dokazali tudi naši letošnji Ecotrophelijevci. Navdušenje članov je nad vsemi petimi proizvodi, je pa dejstvo, da so vsi vidiki združeni lahko v najboljši obliki in v pravem ravnotežju samo pri enemu – in ta bo razglašen za letošnjega zmagovalca.« Dodala je še, da slednjemu želijo srečo na evropskem tekmovanju.
Študenti so letos razvili naslednje izdelke: Chicory time (cikorijin napitek v prahu v več okusih), Karmelina (karamelni namaz v štirih okusih), Sprinklovenia (posip v štirih okusih), Veggie Bombs (pečene zelenjavne kroglice v treh okusih) in PINJA (pinjenec s podloženim sadjem, ki ga dopolnjujejo hrustljavi muesliji).
Strokovno ocenjevalno komisijo je sestavljalo pet strokovnjakov s področja živilstva in podjetništva: dr. Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP) v vlogi predsednice komisije, Tjaša Dobnik (Javna agencija SPIRIT Slovenija), dr. Sebastjan Filip (Pekarna Pečjak d.o.o.), mag. Darja Jamnik (Mercator-Emba d.d.) ter mag. Mateja Mešl (Inštitut za celulozo in papir). Zmagovalni izdelek PINJA so razglasili na družbenih omrežjih GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. Zmagovalno ekipo so sestavljale Monika Kočar, Kristina Matič, Ana Mihelič, Alenka Sinjur in Urška Šetina pod mentorstvom izr. prof. dr. Aleša Kuharja. S svojim izdelkom se bodo predstavile na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe, ki bo potekalo 10. in 11. oktobra 2021, predvidoma v Kölnu na prizorišču mednarodnega živilskega sejma ANUGA.