Generalna podsekretarka ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo je v torek Varnostnemu svetu ZN povedala, da ZN ostajajo v polnosti zavezani suverenosti, enotnosti, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Referendumov ne priznava niti Kitajska.

Zasedanje Varnostnega sveta ZN je bilo sklicano zaradi tako imenovanih referendumov o priključitvi Rusiji, ki so na okupiranih ozemljih v Ukrajini potekali od petka do torka. Referendumov zahodne države ne priznavajo.

Glede na izjavo predstavnika Kitajske na zasedanju Varnostnega sveta jih ne sprejema niti Peking. “Naše stališče glede ukrajinskega vprašanja je jasno. Treba je spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav,” je dejal veleposlanik Zhang Jun.

Zasedanja se je udeležil tudi Zelenski

Zasedanja Varnostnega sveta ZN se je na daljavo udeležil tudi predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ki je dejal, da ruske sile na zasedenih ozemljih silijo prebivalce v mobilizacijo v rusko vojsko. “Priključitev ukrajinskih ozemelj je poteza, zaradi katere je ruski predsednik Vladimir Putin sam proti vsemu človeštvu,” je dejal Zelenski.

“Zdaj mora vsaka država na svetu poslati odločen signal,” je dodal in izrazil zaupanje v Varnostni svet, da bo ukrepal.

To se seveda ne bo zgodilo, ker ima Rusija kot stalna članica pravico veta in bo blokirala predlog resolucije za obsodbo referendumov, ki so pripravljajo ZDA skupaj z Albanijo.

Ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield je sicer zatrdila, da bodo predlog resolucije za obsodbo lažnih referendumov vložili, ker bi odprli Pandorino skrinjico, ki je ne bo več mogoče zapreti.

“Če se bo Rusija skušala zaščititi v Varnostnem svetu, bomo predlog resolucije poslali v Generalno skupščino, ki bo morala Moskvi poslati jasno sporočilo,” je dejala.

Zelenski je dejal, da se Ukrajina po referendumih ne more več pogajati z Rusijo. “Nov poskus odvzema ukrajinskega ozemlja po krimskem scenariju pomeni, da se s sedanjim ruskim predsednikom nimamo kaj pogovarjati. Ljudje morajo izpolnjevati kose papirja pred cevmi avtomatskih pušk. Izidi tako imenovanih referendumov pa so bili pripravljeni vnaprej,” je dejal.

STA